Alkoholmangel?

"Black friday" i Gjøvik 27. nov. 2015. CC Gjøvik

"Black friday" i Gjøvik 27. nov. 2015. CC Gjøvik Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Jeg har møtt mange som drikker for lite, særlig eldre. Men ingen som drikker for lite alkohol.

Ingen lider av alkoholmangel. Vannmangel, matmangel, jernmangel, vitaminmangel, søvnmangel, alt dette kan gi helseplager og sykdom, men alkoholmangel er ikke et (helse) problem med mindre man er avhengig.

Forbruk henger sammen med tilgjengelighet. Det er et faktum som alle burde forholde seg til. Det kan ikke være et mål for kommunen at alkoholforbruket skal øke. Til det er skadevirkningene for store.

Å begrense skjenketidene slik det er i dag, til kl. 02 for alkohol med mindre enn 22 volum% og til kl. 01 for alkohol med mer enn 22 volum% antas å ha stor betydning for å forebygge rusavhengighet.

Når det gjelder alkoholservering på CC har jeg noen synspunkter.

Vi trenger rusfrie soner for barn og unge. På CC er det åpne løsninger, ingen fysiske skiller mellom handlegate og spisesteder. CC er et kjøpesenter, ikke først og fremst et spisested. Her er barn og voksne på handletur, de er ikke primært ute for å spise. CC er også et oppholdssted for mange. Her er ingen aldersgrenser, slik det ellers er der alkohol serveres.

I en tid der Gjøvik sentrum lett utkonkurreres av forretningene på CC, mener jeg det kan være en fordel for spisestedene i sentrum at CC er uten alkoholservering. En viss konkurransevridning i favør av sentrum er ikke negativt! Jeg ønsker at sentrum også skal leve, ikke bare CC!

Innbyggerundersøkelse i 2012 ga klart neiflertall mht. alkohol servering på CC. Det er neppe et folkekrav at dagens ordning skal endres.

Hvilke argumenter taler for at CC skal servere alkohol?

Er det hensynet til din og min frihet?

Er det senterlederen som trenger flere kunder?

Er det for å hindre handelslekkasje til til konkurrerende kjøpesentre?

Hva med hensynet til de som har et avhengighetsforhold til alkohol?

Hva med barna som lever med et alkoholproblem hjemme?

Hvor er solidariteten med dem som sliter?

Vi har 66 skjenkesteder i Gjøvik i dag.

Trenger vi nye på CC? Hvis vi sier ja til dette, må det gjelde alle spisestedene. Forskjellsbehandling internt på CC kan neppe forsvares.

CC har 87 butikker og 9 spisesteder. Etter mer enn 30 års drift er omsetningen stadig økende. Oppslaget i OA forrige uke tyder ikke på kundemangel på CC. Senteret er Innlandets suverent største, med 800 ansatte. Årsomsetningen er 1,42 milliarder, langt mer enn Hamar CC på andre plass. Årlig er 110.000 kunder innom senteret, disse avlegger 3.000.000 besøk. Bare 30 % av kundene kommer fra Gjøvik og Toten, det betyr at de fleste (omkring 80.000) kommer fra resten av Innlandet.

Bergen og Lørenskog har i sine alkoholpolitiske handlingsplaner sagt nei til alkoholservering på kjøpesentrene. Et hovedargument er at økt tilgjengelighet gir økt forbruk. Det er viktig å begrense de mulige skadevirkninger som alkoholbruk kan medføre.

Bør ikke dette også være et mål for Gjøviks politikere og befolkning?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags