Alkoholforbruk og statistikk

AVGIFT: Øystein Hedstrøm tar blant annet opp alkoholavgiften i sitt innlegg. ØKER: Grensehandelen av vin og brennevin har økt med 50 prosent på to år. Samtidig selger vinmonopolet mer enn noensinne i alle landets fylker –  inkludert grenseutsatte fylker som Østfold og Hedmark.
FOTO: GUSTAV P. JENSENTEKST TIL BILDE NR 010405-12: Det er mange kroner å spare inn på sprit, vin og sterkvin dersom man handler på Systembolaget i Sverige. (Foto: Gustav P. Jensen, Dagsavisen) *** Local Caption *** svenskehandel

AVGIFT: Øystein Hedstrøm tar blant annet opp alkoholavgiften i sitt innlegg. ØKER: Grensehandelen av vin og brennevin har økt med 50 prosent på to år. Samtidig selger vinmonopolet mer enn noensinne i alle landets fylker – inkludert grenseutsatte fylker som Østfold og Hedmark. FOTO: GUSTAV P. JENSENTEKST TIL BILDE NR 010405-12: Det er mange kroner å spare inn på sprit, vin og sterkvin dersom man handler på Systembolaget i Sverige. (Foto: Gustav P. Jensen, Dagsavisen) *** Local Caption *** svenskehandel

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerIfølge Storbritannias tidligere statsminister Benjamin Disraeli finnes det tre typer løgn: ‘Løgn, forbannet løgn og statistikk’. Statistikken viser at det nå drikkes mindre alkohol i Norge enn tidligere. Forklaringen på dette er bl.a. at avgiftene har økt. Det kan vel være riktig at dette er en av grunnene til nedgang i salg av alkoholholdige varer kjøpt over disk i Norge. Dersom tallene i statistikken kun ble beregnet ut fra salg her i landet, og muligens også salg via tax-free, ville det vært en slutning på feil grunnlag. Statistikerne bygger nok også tallene sine på forskjellige analyser og sannsynlighetsberegninger, men dette vil likevel sjelden eller aldri føre til resultater det kan settes to streker under.

En fersk undersøkelse viser at 60 % av oss nordmenn oftere og oftere handler i Sverige. I fylker og kommuner nær grensen ligger satsen på 80 %. Trolig vil andelen være enda høyre for nordmenn som er de aller nærmeste naboene til svenskegrensen. At et stort antall nordmenn handler på grensenære svenske ‘systembolag’ og tidvis skaper køer for å få med seg kvoten hjem, er en kjent sak.

Mange turer og mange voksne personer blir mange kvoter! Coop Extra på Storlien i Trøndelag selger alkoholholdige varer via det svenske Systembolaget. I julen måtte butikkens kafé stenges og brukes som lagerplass. Ifølge Adresseavisen sto folk i 50 meter lang kø for å få varene sine. I tillegg til svenskehandelen kommer smuglingen. Denne foregår både i stor og liten skala og gjelder også ulovlig innførsel fra andre land enn Sverige. Tollerne klarer å avsløre en del, men det er all grunn til å tro at både profesjonelle og uprofesjonelle smuglere klarer å få med seg betydelige kvanta inn i Norge. Det er altså flere årsaker til at det ikke går an sette likhetstegn mellom alkoholforbruket her i landet og det salget som kan registreres. I dette bildet finnes så mye som det er umulig å beregne. Det eneste vi med sikkerhet kan si, er at hjemmebrenningen i Norge vel er blitt såpass ubetydelig at den ikke vil gi utslag på noen statistikk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags