Du er verdens viktigste støttespiller

BRUK ØYNENE: - Du som er støttespiller i idretten er i en unik posisjon til å kunne fange opp de barna som kanskje ikke har det så lett hjemme, skriver Randi Hagen Eriksrud.

BRUK ØYNENE: - Du som er støttespiller i idretten er i en unik posisjon til å kunne fange opp de barna som kanskje ikke har det så lett hjemme, skriver Randi Hagen Eriksrud. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDet kan være slitsomt å stå opp tidlig lørdag morgen for å kjøre laget til kamp. Men jobben du som støttespiller gjør er viktigere enn du kanskje selv tror.

Den aller viktigste jobben vi som samfunn har er å gi barna våre en trygg og god oppvekst. For å sikre dette er barneidretten et av våre beste verktøy. I nærområdet ditt finnes det lag og klubber som jevnlig samler barn og unge til idrettsglede. Og det finnes lokale helter: Trenere som bruker mangfoldige timer hver uke på å forberede treninger og kamp. Foreldre som vasker drakter, kjører til og fra fotballkamper og heier frem små idrettsstjerner i all slags vær. Ildsjeler som bruker utallige timer av sin fritid i det lokale idrettslaget.

Ungdata viser at hele 93 prosent av alle barn og unge er innom barneidretten i løpet av oppveksten. Derfor er det viktig at vi sikrer at idretten er et trygt fristed for alle. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at nesten ett av ti barn vokser opp i et hjem der mamma eller pappa drikker for mye. I et idrettslag vet man sjelden hvem disse barna er. Du som er støttespiller i idretten er i en unik posisjon til å kunne fange opp de barna som kanskje ikke har det så lett hjemme. Du kan bli helt avgjørende for nettopp disse barnas fremtid. 

«Hvorfor var det ingen som så meg?» er ikke et uvanlig utsagn fra barn som vokste opp i et hjem preget av alkohol, vold eller overgrep, slik altfor mange norske barn dessverre gjør. Som støttespiller i barneidretten handler det om å se hvert enkelt barn og deres situasjon. Være interessert og spørre hvordan det går. Og det handler om å tørre å se barnet og å gjøre det som kan føles ubehagelig: Ta grep når magefølelsen sier at ikke alt er som det skal.  

For barn og unge som har problemer hjemme kan det gjøre en enorm forskjell at én person ser dem, inkluderer dem og bryr seg om dem.

Det er ikke tryggest på hjemmebane for alle barn. Derfor er støttespillerne verdens viktigste spillere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags