For åttende år på rad ønsker vi velkommen til Norsk Akevittfestival. Vi har gjennom åtte år virkelig lykkes med å etablere en festival som samler titusener av glade mennesker som er nysgjerrig på norske mat- og drikketradisjoner. Norsk Akevittfestival gir oss gode opplevelser og gjør oss stolte av byen vår. I løpet av tre hektiske dager i oktober vil byen fylles av festivalstemte mennesker som nyter samværet med andre, kulturopplevelser, faglige kvaliteter og alle de gode smakene.

Gjøvik har gjennom sin historie og tradisjoner all rett til å kalle seg akevittens vugge. Det er lange tradisjoner i vår region knyttet til akevitt og tilhørende mat. Historien om sprit og akevitt på Gjøvik og Toten, er lang og broket. Den strekker seg fra første nedtegnelse om sprit på 1500-tallet, over 1700-tallet hvor det fantes spritbrennere på nesten hver gård i regionen, til 2018, hvor det er kun ett brenneri som betjener nesten hele Norges spritproduksjon. Hoff SA er Norges eneste leverandør av potetsprit til akevittproduksjon. De har røtter tilbake til 1840-tallet og de første brenneriene på Innlandet, og i 2019 fyller Hoff SA 175 år. Som Hoff sier; «Noen poteter sprer mer glede enn andre».

Årets festivalprogram er rekordstort med over 50 arrangementer over tre dager. Det ventes nærmere 35.000 besøkende til byen og for å frakte besøkende fra Oslo stiller NSB Gjøvikbanen med eget Akevittog fra Oslos S. Alle billetter er revet bort, og i år har vi fått vår egen avgang. Dette er en gladtur som enkelte beskriver som verdens beste togreise. Landbruks- og matminister Bård Hoksrud åpner torsdag årets festival sammen med ordfører Bjørn Iddberg.

Vi bor midt i matfatet og det bugner av store, mellomstore og mindre matprodusenter rundt Mjøsa. I Innlandet lages en veldig stor del av maten som leveres til hele Norges befolkning. Også i år vil du kunne besøke matmarkedet vårt i gågata og på CC Gjøvik, der viser vi frem norsk matkultur på sitt beste. Konferansen MERSMAK setter lokalmat i fokus og belyser våre fantastiske mattradisjoner. Konferansen retter seg mot aktører innen matproduksjon, småskala produsenter, næringsmiddelindustri og HORECA. Målsettingen er å øke interessen og kompetansen hos deltagerne rundt bruk av lokale råvarer og produkter, samt inspirere og stimulere til økt fokus på matkulturopplevelser og -tilbud i regionen.

Norsk Akevittfestival har gjennom årene hatt besøk av flere av Norges fremste og mest kjente kokker. Eyvind Hellstrøm er blitt fast deltager og en god ambassadør. Destillatør Halvor Heuch har vært en viktig støttespiller i utviklingen av det faglige innholdet i Norsk Akevittfestival. Gotmar Rustad kommer også, og alle disse livsnyterne vil sette sitt preg på våre arrangement og festmiddager på byens restauranter, som også har hentet inn mange flere kjente gjestekokker for anledningen.

Jernbanetorget i Gjøvik er hjertet av Norsk Akevittfestival. Byen vår Gjøvik har flere store arrangement der, og under årets festival blir Jernbanetorget på dagtid lokasjon for Norges største smakstelt med øl og akevitt, i tillegg til matservering. På kvelden omvandles teltet til konsertarena for Trang Fødsel fredag og Staut lørdag. Vi gleder oss til to fantastiske dager med underholdning, musikk, mat og drikke og historiske innslag og elementer som vil ta festivalopplevelsen til nye høyder.

Et nytt innslag i festivalen i år, er at Oppland og Hedmarks uttak til prestisjetevlingen Norgescup, blir avgjort i en kokkekonkurranse i regi av Mesterlauget og Lærlingkompaniet. Årets deltakerne i den tradisjonelle kokkekampen, er Ida Marie Ringerud - gromjinta fra Urbane Totninger og Per A. Borglund - redaktør i Mat fra Norge. Dommer er som vanlig Eyvind Hellstrøm.

Festivalen er mulig takket være en rekke gode samarbeidspartnere og frivillige som jobber utrettelig. Flere lokale bedrifter er viktige sponsorer og leverandører av varer og tjenester. Uten disse hadde det ikke vært mulig å gjennomføre årets arrangement. Samarbeid med næringslivet og bidrag fra det offentlige er avgjørende for langsiktig utvikling med høye krav til kvalitet. Vi retter en stor takk til næringslivet, det offentlige, alle samarbeidspartnere og bidragsytere – og ikke minst til festivalstyret. Vi håper alle føler stolthet over byen og over arrangementet.

Med Gjøvik som arena skal festivalen sette Innlandet på kartet på en positiv måte. Festivalen skal imøtekomme høye krav til kvalitet og gi alle en god opplevelse. Festivalen skal gjennomføres innenfor rammene gitt av myndighetene og som følger av norsk alkohollovgivning. Vårt mål er ikke å promotere alkohol eller spesielle øl- og akevittmerker, men å formidle den fantastiske mat- og drikkekulturen vi har i Innlandet.

Byen vår Gjøvik står bak Norsk Akevittfestival. For oss har festivalen blitt et stort og viktig arrangement, og et redskap for by- og sentrumsutvikling. Festivalen bidrar til fokus på byen langt utenfor Gjøviks grenser i tillegg til en lang helg med folkeliv og besøk fra fjern og nær. Vi tør å si at vårt arbeid med festivalen er ett av mange bidrag til en positiv utvikling av byen. Vi er stolte av å være en bidragsyter i byutviklingsarbeidet og vil jobbe hardt og ydmykt for videre positiv utvikling.

Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Norsk Akevittfestival, Mætt ta mat og helgens opplevelser, og gleder oss til å vise frem byen fra dens beste side!