Gå til sidens hovedinnhold

Jo, Ida Marie Ringerud, Høyre-kvinner står opp for abortloven

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ida Marie Ringerud er i OA 6. november og kritiserer Erna Solberg for hvordan hun har uttrykt forhandlingsmuligheter angående abortlovens paragraf 2c. Samtidig etterlyser hun Høyre-kvinner som står opp for abortloven.

Som ung «Høyre-kvinne» må jeg først å fremst si at jeg er enig med deg i det meste du skriver. Det du derimot sier om manglende engasjement fra Høyre-kvinner er ikke riktig. Mandag 5. november var Unge Høyres leder ute i VG hvor hun kritiserer statsministeren for uttalelsen om å åpne for innskrenkninger i abortloven. Dette med støtte fra stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde. Det er også flere lokallag fra Høyre som har tatt til motmæle og som forsvarer abortloven slik den foreligger i dag. Engasjement fra Høyre-kvinner mangler det ikke på.

Når det er sagt, er det fremdeles slik at det er høyres politikk å bevare abortloven slik den foreligger i dag, og politikk vedtatt av et årsmøte, er politikk Høyre i regjering må forholde seg til. Eventuelle endringer i abortloven må for det første diskuteres og forhandles frem mellom fire regjeringspartier. Deretter vil det være opp til Stortinget å vedta lovendringen. Et debattklima hvor også vanskelige spørsmål kan diskuteres under kontrollerte former er utelukkende sunt. Når alle stemmer slipper til og man på tvers av politiske partier kan enes, fungerer demokratiet vårt godt.

Jeg mener selv at en endring av ordlyden i abortlovens paragraf 2c vil innskrenke kvinners abortrettigheter og mulighet til selvbestemmelse. Konsekvensen vil i praksis kunne medføre at kvinner som ønsker abort vil kunne bli overlatt til abortnemda. Praksisen i ulike abortnemder kan være svært ulik, hvilket gjør kvinner, som allerede står i en sårbar posisjon, enda mer utsatte. Kvinner skal ikke måtte nedverdige seg overfor en abortnemd og overlate den avgjørelsen til noen andre. Abortlovens paragraf 2c sikrer kvinners rett til å forvalte egen reproduksjon.

Videre er ikke ordlyden i nevnte paragraf diskriminerende overfor mennesker med Downs-syndrom. Det er omtalen av den, som etter hvert fremstår diskriminerende. Det er også et viktig poeng at store deler av svangerskapsavbrudd som gjøres på grunn av 2c, ikke gjøres som følge av Downs-syndrom.

Spørsmål som dette er vanskelige og krevende uansett hvilke side man står på. Desto viktigere er det å føre en opplyst og respektfull debatt hvor alle blir hørt. Jeg setter stor pris på at denne debatten blir løftet opp, nettopp fordi den viser hvor sterkt abortloven står. De vanskelige tunge debattene må kunne debatteres uten at man blir stemplet for sin mening.

Kommentarer til denne saken