8. mars-appell om sjukehus

Av
DEL

LeserbrevGjøvik hadde en vellykka 8. mars-feiring der motstand mot nedlegging av Reinsvoll og forsvar av fødeavdelinga ved Gjøvik sjukehus var viktige paroler. Jeg hadde på vegne av Gjøvik Rødt en appell. Her kommer en litt kortere versjon av appellen.

Den 25. april er det 95 år siden Gjøvik sjukehus ble bygd. I løpet av denne tida har sjukehuset blitt bygd ut etter behov. Det er et godt vedlikeholdt sjukehus. Dette er takket være tidligere politikere lokalt, i fylkeskommunen og på Stortinget. Det har vært dyktige ledelse og ansatte ved sjukehuset som har stått på for at sjukehuset skal ha det utstyr og den fagkompetanse som trengs. Da staten overtok hovedansvaret for sykehusene, innførte Regjeringen til Stoltenberg i 2002, en helseforetaksmodell. Hver pasient som blir behandlet gir en pris på hva type sjukdom det er. Det er blitt butikk med hvem som kan få inn de mest «lønnsomme pasientene» og få de «ferdig behandlet» raskest mulig. Liggetid skal kommunene ta seg, av uten at de får tilført penger til det. En del sentrale og lokale politikere ønsker sentralisering med et nytt storssjukehus ved Mjøsbrua. For å kunne bygge dette må sjukehusene spare penger. Så mye penger at det kan føre til nedlegging av avdelinger ved sjukehus. Sjukehuspersonale kan bli oppsagt eller måtte pendle til andre sjukehus.

Dette blir avgjort 25. juni 2020. Den øverste ledelsen i sjukehusa i Innlandet er blitt sentralisert til Brumunddal. De arbeider langt unna de som jobber på sjukehusa. De er lojale og støtter helseminister Høie. Lojalitet er også et krav til alle ansatte på sjukehusa. Når det bare er sentralisering og økonomi som styrer politisk, er dette en dårlig kombinasjon. Et eksempel på dette er å legge ned fødeavdelinga ved Gjøvik sjukehus som et av første tiltak, som kan skje. De vil legge ned Reinsvoll sjukehus, dersom det blir bygd et nytt Mjøssjukehus. Dette må vi gå imot. Det er de ansatte på sjukehusa som har faglig kompetanse. De vet best hva som trengs for pasientene.
Sommeren 2019 hadde fødeavdelinga ved Gjøvik sjukehus sommerstengt. Den 25. august sto jordmødre og andre ansatte ved Gjøvik sjukehus utfor og protesterte. De var da ferdige med jobben i 9 uker på fødeavdelinga ved Lillehammer sjukehus.
De ansatte hadde støtte fra «Bunadsgeriljaen» og andre. Plakaten som de holdt var: Aldri mer sommerstengt fødeavdeling.
Ledelsen har ikke tatt hensyn hva de ansatte mener. De vil fortsatt ha sommerstengt i 9 uker i sommer også. Hvem andre vil reise i 45 minutter en vei, for å måtte arbeide ved en annen arbeidsplass enn sin egen? De ansatte på sykehuset har null støtte fra øverste ledelsen i Sykehuset Innlandet og helseminister Høie. Derfor er det viktig at vi viser solidaritet med de ansatte ved fødeavdelingen ved Gjøvik sjukehus.
Derfor: Nei til sommerstengt fødeavdeling ved Gjøvik sjukehus. Ja til fødeavdeling ved Gjøvik sjukehus. Ja til 3 akuttsjukehus i Oppland. Helseforetaksmodellen må skrotes. Øverste ledelse må jobbe ved de enkelte sjukehus, slik det var tidligere. Bruk oppsparte penger på de sjukehusa som er nå.

Til slutt vil jeg si: Det er viktig at vi støtter alle ved Gjøvik sjukehus, Reinsvoll sjukehus og Lillehammer sjukehus
Dere gjør en kjempejobb som jobber der!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags