Ofrene må bli fulgt opp

OSLO: NATOs generalsekretær og tidligere leder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

OSLO: NATOs generalsekretær og tidligere leder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet i Oslo søndag morgen, sju år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Én av fem berørte etter terrorangrepene 22.juli 2011 får ikke den helsehjelpen de trenger. Mange sliter med traumer og er sykmeldt. Rundt 10 prosent av de overlevende og 35 prosent av de etterlatte er i dag helt eller delvis sykmeldt eller uføretrygdet. Det viser den siste undersøkelsen som ble utført av Støttegruppen etter 22.juli. 72 prosent av de overlevende og 85 prosent av de etterlatte påvirkes fortsatt negativt i hverdagen. De lever ennå med traumer og fysiske skader.

Det er gjort mye bra etter terrorangrepene. Mange har fått god hjelp. Men disse varsellampene skal vi som samfunn ta på alvor. Det er dessverre et faktum at hjelpen forsvant altfor fort for altfor mange. Det er et faktum at helsetjenesten rundt i mange kommuner kunne vært mer oppsøkende i årene etterpå. I stedet søkte kommuner om millionbeløp for å hjelpe ofrene. Men mange nøyde seg med å lage planverk og sette midlene på fond. I noen tilfeller ble millionbeløpene sågar brukt til andre utgiftsposter. Nå har Støttegruppen etter 22. juli fått gjennom at det skal bli lettere for berørte å selv finne fram i hjelpeapparatet. I neste års budsjett bevilger regjeringen 2,5 millioner kroner til landets fem regionale ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).

Vi vil rose regjeringen for på på denne måten å ha tatt tak i ofrenes utfordringer. På samme måte som vi vi vil de rose den nye satsingen på å bekjempe radikalisme og ekstremisme og ha tatt et oppgjør med farlig retorikk. Det er nødvendig. Det er forstemmende å lese Aftenpostens avsløring av hvordan mange av de overlevende etter 22.juli-tragedien er utsatt for drapstrusler og forfølgelser. Det er beundringsverdig hvordan mange av dem likevel har stått opp for samfunnet. Både i forhold til demokratibygging, helse, radikalisme og ekstremisme bør og må 22.juli-overlevende brukes som ressurspersoner av myndighetene i langt sterkere grad enn det som er skjedd.

Men denne helgen går våre tanker til de 77 som mistet livet, deres familier og alle overlevende og berørte. Vi håper at de som har behov for hjelp, faktisk får den hjelpen som de behøver.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken