På 1. mai har Kirka og arbeiderbevegelsen et engasjement som overlapper hverandre. Derfor står Kirka og fagbevegelsen sammen om solidaritetsgudstjenester i hele landet – også i Gjøvik kirke. Vårt ansvar for fattige og utestengte er det mest omtalte etiske tema i Bibelen. I dag lever én milliard mennesker på mindre enn én dollar om dagen. Hver dag dør nitten tusen barn pga. fattigdom. 98 prosent av verdens befolkning eier mindre enn gjennomsnittsnordmannen.

Klasseforskjeller, sult og utnyttelse er ikke skapt av Gud, men av menneskers grådighet. Vi er alle små brikker i maktstrukturer ingen av oss har valgt å bli født inn i. Likevel har vi et ansvar for våre valg, for mange av valgene våre har konsekvenser for folk på andre sida av kloden. Hun som sydde buksa jeg kjøpte, jobba hun tolv timer i støv og støy for én dollar?

1. mai er også en egen dag i kirkeåret, med egne tekster og bønner. De bibelske tekstene går rett inn i dagens verden. En av tekstene, som Odd Chr Hagen vil si noe om, er fra Jesaja: «Nei, dette er fasten jeg har valgt, sier Herren: å løse urettferdige lenker, sprenge båndene i åket, sette undertrykte fri og bryte hvert åk i stykker, å dele ditt brød med sultne og la hjelpeløse og hjemløse komme i hus. Du skal se til den nakne og kle ham, du skal ikke snu ryggen til dine egne.»

Sånn minner Bibelen oss om at urettferdigheten fortsetter av seg sjøl. Rettferdigheten må kjempes fram!

På solidaritetsgudstjenesten i Gjøvik deltar Hunndalen- og Grande mannskor. Det blir appell ved Odd Chr Hagen, preken v soknepresten, lesninger ved Roger Hansen og musikk v Vidar Fredheim mfl. Så gå i kirka og gjerne i tog! Her fins bønner og paroler vi står sammen om.