Oppland Arbeiderblad har utfordret DNT til å gi tips til flotte turer og opplevelser i vårt nærmiljø som kan gjøre påskeferien komplett, uten at den sprenger et eneste budsjett.

Her er påsketurfavorittene til leder Per Hovland i DNT Gjøvik og omegn.

Innta våren langs «nye» mjøsstrender

Akkurat nå har Mjøsa uvanlige lav vannstand. Da åpenbarer det seg strandlinjer som ellers er utilgjengelige for folk til fots. Både på Østre Toten og Gjøvik kan du nå vandre kilometervis langs disse strendene. Her er det mye å oppdage for store og små; bekker i vårløsningen, spennende steiner, sjarmerende mjøshytter, nærværet av selveste Mjøsa. Her går timene fort om du begynner oppdagelsesvandringen. Unngå å forstyrre fuglelivet, som nå går inn i en sårbar periode.

Avstand og tid: Gå så langt du har lyst og være ute så lenge det passer.

Og har du ikke lyst til å gå på steiner, kan du for eksempel snuse inn våren langs den mest brukte turstien i distriktet – Mjøspromenaden i Gjøvik, mellom Rambekk og Gjøvik sentrum.

Opp om mårran – ut på skaran

Selv om det røyner på for skiløypene, er det nettopp denne tiden en fantastisk mulighet for andre snøopplevelser. Det er nemlig spådd kaldt om nettene i store deler av påsken. Hva skjer da? Snøen blir hard og farbar, også utenom de vante løypetraseer. Vi snakker om skara.

Totenåsen, Vardalsåsen. Biriåsen. Se på kartet og finn et område som interessert for deg. Peil deg gjerne mot noen myr-rike, åpne områder og kjenn på friheten av å gå fritt og kunne velge din vei. Ski med klister fungerer ofte godt på skareføre. Nå kan du trolig også gå langt på beina, eller på truger.

Bare pass på at du ikke venter for langt ut på dagen hvis sola steiker. Da kan snøen bli løs og hjemturen tung.

Sjekk ut sjarmerende Lunnasætervollen. Fantastisk utsikt vestover. Gå fra Rørmyra via Rognlihaugen for en super utsikt. Følg skilting av sommerstier. Vil du gå en lengre rundtur, finner du Lauvhøgda, det høyeste punktet i Vestre Toten. Her står et utkikkstårn som tar deg over tretoppene.

De siste skiløypene – Ormhøgdarunden eller Synnfjell

Skisesongen i lavlandet synger definitivt på siste verset. Men vi har fortsatt rapporter om flotte løypeforhold enkelte steder. På Veståsen i Land er mye av løypenettet lagt til på skogsbilveger. Der holder snøen seg lenger enn andre steder. Det lokale løypelaget tror de skal klare fire til fem mil med oppkjørte løyper i påsken.

Vår anbefaling er Ormhøgdarunden. Dit kommer du via Kverndalskroken, vest for Dokkadeltaet.

Et alternativ er et Synnfjell. Fjell og påske hører sammen, og det meldes om fortsatt flotte forhold på Synnfjell. Særlig når du kommer deg over tregrensa. Det går skiløyper helt til topps på Spåtind 1414 moh. Krokhølen kan være fint utgangspunkt. Kanskje må du ta av skia noen steder på tur opp, men det får du igjen for når fjellterrenget åpner seg.

Lurer du på hvor det nylig er kjørt løyper? Sjekk appene imarka og skisporet.

Lurer du på hva du skal ha med i sekken? Sjekk denne pakkelista fra DNT.

Fjellpåske

Skal man være sikker på å feire påska på hvitt underlag bør man ta turen opp i fjellheimen – og selv der er det lite snø igjen.

– Mest snø er det på Filefjell i Vang, og hvis man ønsker seg en skitur er det gode muligheter her, sier turleder Torkjell Haugen i DNT.

Han anbefaler en tur til Sulebu som ligger 1328 meter over havet. For å komme seg dit kjører man til Tyinkrysset og parkerer ved skiheisen eller Nystuen på Filefjell. Det går preparerte løyper fra begge steder helt inn til Sulebu. Ved Sulebu er terrenget åpent og man har flott utsikt blant annet mot Sultinden. Turen er på om lag 20 kilometer tur retur, og man må tåle 450 høydemeter.

Det finnes fine turer også uten ski på beina. Om man tar fram trugene kan man også komme seg høyt opp og langt fram. En flott tur å ta på truger er turen til Grønsennknippa.

– Vel oppe på Grønsennknippa kan du nyte 360 graders utsikt til Skogshorn, Rankonøsi, Bitihorn, Stø og Helin, sier turleder Nina Horn Steindebakken.

For å komme seg til Grønsennknippa kjører du Panoramaveien forbi Vaset, gjennom bommen og forbi Rensennvannet før du tar første vei til høyre på bakketoppen. Herfra kan man gå etter hytteveien et stykke oppover. Hold til høyre og gå opp mot Nøseknippa. Etter Nøseknippa flater det noe ut før man får en brattere kneik opp mot Svenskeknippa. Det siste stykket til toppen går fritt og åpent med flott utsyn til begge kanter. Turen er på om lag 10 kilometer tur retur, og man må tåle om lag 400 høydemeter.

Småtteri

Om man har flere i turfølget med korte bein er det også fine turmål som passer for alle.

– Ønsker man en tur i nærmiljøet hvor man kan spise matpakken ute, kan man ta med seg familien til gapahuken på Leira, anbefaler Ina Syversen i Barnas turlag.

For å komme seg til gapahuken kan man gå eller sykle langs gangvegen fra Leira sentrum. Man kan også følge gangvegen fra Bjørgo eller Aurdal. Selv om gapahuken ikke ligger langt fra sentrum gir den gode muligheter for ro og naturopplevelser.

DNT Gjøvik og omegn har også tilbud som ikke krever den største tursekken: Blant annet åpen kafé på Osbakken fra onsdag til lørdag i påsken. Et godt utgangspunkt for fine turer, og selvfølgelig åpen klatrepark for de små.

Påska kommer jo sent i år, og skulle det bli for varmt med 10 grader i solveggen, er det alltids mulighet til å kjøle seg ned i Mjøsa og varme seg opp i badstua ved Friluftshuset i Fredevika.

Skal du på fjelltur kan det kanskje være lurt å lese gjennom disse en ekstra gang:

Fjellvettreglene

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går

2. Tilpass turen etter evne og forhold

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Kilde: Norges Røde Kors og Den Norske Turistforening