NSM, Nasjonal sikkerhetsmyndighet, utfører dataangrep på bestilling fra statlige aktører. De har klart å hente ut statshemmeligheter, forteller avdelingsdirektør.

– Vi har klart å komme oss inn hver gang vi har utført dataangrep mot norske aktører som håndterer skjermingsverdig informasjon, sier Hans Christian Pretorius, avdelingsdirektør i NSM til NRK.

Dataangrepene utføres på bestilling av en rekke statlige aktører. Målet med angrepene er å avdekke svakheter før eventuelle kriminelle gjør det. Utviklingen går fort, og de kriminelle blir stadig mer avanserte.

– Når vi er inne i systemene stopper vi opp, for da er vi jo inne. Vi rapporterer sikkerhetshullene videre slik at de kan tettes før de kriminelle finner de, sier Pretorius videre.

LES OGSÅ:

Like før hackere infiltrerte Nammo

– Vi har klart å hente ut både statshemmeligheter, informasjon som er gradert og personopplysninger. Rett og slett sensitiv informasjon av alle slag. Vi har klart å hente ut informasjon og opplysninger som kan skade rikets sikkerhet om det kommer ut, sier han.

Ifølge Einar Lunde, avdelingsdirektør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, er trusselen fra cyberkriminalitet blitt mer alvorlig.

– Trusselen er økende. Vi har ingen sjans til å velge bort denne trusselen. Flere og flere verdier blir flyttet over i det digitale rom – skurkene flytter seg etter, sier han til kanalen.