Etter en hel dags iherdig innsats fra både sentralt og lokalt hold, er det onsdag kveld klart at det heller ikke torsdag kommer noen papiravis fra Oppland Arbeiderblad.

– Vi har jobbet desperat og på spreng gjennom hele dagen. Flere alternative produksjonsmåter har vært vurdert, men klokka kvart på ti i kveld så måtte vi innse at vi ikke rekker å bli ferdig til trykketidspunktet vårt, sier ansvarlig redaktør Erik Sønstelie i Oppland Arbeiderblad.

– Vi går på med nytt friskt mot i morgen, men vi er veldig glade for at produksjonen går for fullt på nettet og at de digitale produktene ikke er berørt.

Alvorlig dataangrep

Natt til tirsdag ble mediekonsernet Amedia, som Oppland Arbeiderblad er en del av, utsatt for et stort dataangrep – som rammet flere sentrale funksjoner. De største konsekvensene var at ingen av Amedias mer enn 80 aviser fikk gitt ut papiravis onsdag, og at informasjon knyttet til abonnentene, som mobiltelefonnummer og e-postadresser kan være på avveie.

Onsdag ble det kjent at hackerne har fremsatt et løsepengekrav mot Amedia. Mediekonsernets svar på dette er å politianmelde dataangrepet, og både Kripos og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) er koblet på saken.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse om dataangrepet mot Amedia. Oslo politidistrikt vil etterforske denne saken, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til RB.

Også Europol er koblet på saken.

– Kommer ikke til å gå i dialog

På nåværende tidspunkt er det ukjent hvem som har fremsatt løsepengekravet, eller hvilken nasjonalitet hackerne har. Dette er beskjeden som lå i tekstfilen i Amedias systemer, informasjon som nå er sendt til politiet:

«Your network has been breached and all data were encrypted. Personal data, financial reports and important documents are ready to disclose».

Oversatt: «Nettverket ditt har blitt brutt og alle data ble kryptert. Personopplysninger, økonomiske rapporter og viktige dokumenter er klare til å avsløres».

I tekstfilen følger en oppskrift for hvordan løsepenger skal betales, samt tydelige beskjeder om ikke å kontakte politiet og en oppfordring til å betale.

– Vi kommer ikke til å gå i dialog med hackerne. Vi overlater denne saken til politiet, sa Stein Damman, direktør sikkerhet og samsvar i Amedia, under en pressebrief i ettermiddag.