Gå til sidens hovedinnhold

Damer; hva kan vi gjøre for å bedre handelen i sentrum?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kan virke som gårdeiere med tomme lokaler i Storgata bare venter på at «noen» skal komme for å leie. Det er for defensivt, om de ønsker at Storgata som handlegate og sentrum skal bestå. Uttalelser fra Mjøsen Eiendom i fjor høst var at det ikke hastet med å få inn nye leietakere i tomme lokaler – de måtte ha den rette miksen av butikker. (OA 7. august) Det har tatt lang tid å finne denne miksen.

Det er fristende å spørre hva Mjøsen Eiendom, Tema Eiendom og andre gårdeiere tar av initiativ overfor forretninger de ønsker ville etablere seg i byen? Hvis ikke gårdeierne gjør noe, hva konkret gjør Byen vår Gjøvik for at nye forretninger skal komme hit?  

Jeg appellerer herved til kvinner /jenter/ damer i Gjøvik og omegn som er glad i byen vår, til å tenke ut hva vi ønsker påfyll av. Siden damer har den mest omfattende «shoppingkompetansen», burde selvsagt damer være med på å mene noe om hva vi trenger av «riktig miks av butikker», for å kunne tilby spennende handlegater. Vi trenger også forretninger som menn ville oppsøke sentrum for å handle i, de har sikkert noen forslag.

Heldigvis finnes det mange gode og inspirerende forretninger i sentrum per i dag – men de begynner å ligge spredt mellom tomme lokaler og det gir ingen god handleatmosfære. Kan vi begynne med å samle butikkene bedre? To store lokaler, så vidt jeg vet, er ledige på «Falkehjørnet» etter Norli og Nille. Tenk om Husfliden, Cinderella og Mange Ting kunne komme lenger ned i Storgata, slik at vi kunne forsøke å bygge en bedre handlegate nedenfra og oppover, uten tomme lokaler mellom.  

Kiil interiør ville vært fint å få i Storgata, men butikken krever antagelig for store arealer? En butikk med elektronikk hadde gjort seg, filial av Power eller Elkjøp (ved Postplassen?), Sømsenteret – stoffer, garn og strikking er populært og en hobbybutikk er dypt savnet av undertegnede. Før hadde vi Carolinestua som førte Panduro-varer i tillegg til småinteriør, nå finnes ingen hobbybutikk i Gjøvik lenger. Hva med å invitere Panduro eller Global Hobby & Kunst?

Vesker, skjerf og sko er alltid noe damer liker. Selvsagt burde også Galleri Svae ha en sentral plass blant handelen, et sted det var lett å gå innom (slik det var i Kauffeldtsgården), kanskje sammen med en kopp kaffe og salg av kunstbøker/ tidsskrifter for kunst og lignende.

Hadde en «fellesbutikk» vært noe, gjerne inkludert gjenbruk, med amatørkunst / bilder / smykker / håndarbeid /småinteriør og så videre hvor folk kunne levere inn ting de har laget på kommisjon, noe flere kunne drive sammen (pensjonister / frivillige).  En kafe / te spesialforretning, en mini Narvesen, med blader, aviser, godteri, tipping og WC - kun på skysstasjonen dette er mulig å få tak i. Byen hadde tidligere en fin kiosk ved Fahlstrøms plass. En filial av Vinmonopolet med et begrenset utvalg (Storgata 10?) ville vært velkomment. Med så mange studenter på NTNU er det rart at en bokhandel ikke går – kanskje med mer rekvisita / studiebøker / faglitteratur enn skjønnlitteratur, et glassmagasin med småmøbler / interiør. Tidligere var det en populær butikk med baby- og barneutstyr.

Sentrum er oppdatert på spisesteder nå, mange fine steder som ser ut til å gå bra, vi trenger mer trafikk av handlende og begynner vi oppbyggingen av handelen igjen, vil det komme flere som ønsker seg hit.

Håper ikke eiendomsselskapene venter på at lokalene skal tømmes for å kunne gjøre bygårdene om til (student)leiligheter, med argumentet om at det ikke nytter å drive handel i sentrum fordi netthandelen har tatt over, det tror jeg ikke på. Kanskje derfor det ikke haster med å leie ut lokaler – en villet avvikling? Gårdeierne burde ta lavest mulig leiepriser en periode slik at det blir mulig for mindre forretninger å etablere seg. Gjøvik kommune burde bistå handelen med å halvere parkeringsgebyret på kroner 24 pr time. Skal du rusle opp og ned gata, handle litt og kanskje ta en kaffe med kjente, blir det fort 100,- kroner. Eller hva gjør kommunen for å aktivere handelen?

Det er mange ildsjeler som står på for å holde liv i sentrum. Hva kan vi andre handlende bidra med for å få flere til å etablere seg der? Husk å ta en ekstra butikkrunde torsdag 21. mars på Damenes Aften.

Kommentarer til denne saken