Gå til sidens hovedinnhold

Dagsturhytter og erfaringer

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fylkets initiativ til å bygge hytter som mål for turer i naturen i alle kommuner er meget prisverdig. Hytter som mål for en dagstur innen rekkevidde fra parkeringsplass for barnefamilier er meget effektive til å få folk ut av godstolen og vekk fra andres kroppsøvelser i sporten på TV skjermen.

Ulempen med det offentlige initiativet er at det fort blir byråkratisk og kostbart. I utgangspunktet må jo både oppdragsgiver og arkitekt ha misforstått fullstendig hvordan en slik hytte bør se ut når en ser på illustrasjonen med de store glassveggene og lite fall på taket. Det strider totalt mot det estetiske i naturen. I tillegg vil det bli en kostbar løsning. De store glassflatene harmonerer ikke og vil bli til skade for fugler som ser speilbilde av skogen og flyr rett på. Glassveggene vil være kostbare å erstatte når de blir skadet.

Hyttene bør bygges med mest mulig treverk og på en slik måte at de tåler all verdens snølast og i harmoni med omgivelsene. Det er helt vesentlig at de ikke krever mer oppfølging og vedlikehold enn å etterfylle med ved og dopapir. En god gammeldags utedo med så dypt hull i bakken at det knapt blir behov for tømming da den naturlige omsetningen vil være tilstrekkelig. Fastmonterte benker og solide bord som ikke kan brekkes i stykker og brukes til å fyre med hvis det skulle ha gått tomt for ved. Solide metall lysestaker der besøkende kan ta med seg lys til. Eneste tekniske innretning må være et brannslukningsapparat med frostfritt skum.

Enkelte steder finnes det ennå skogskoier fra den tiden det ble brukt hest og motorsag. Kanskje kan det være noen skogeiere som med glede stiller slike til rådighet. Da kan kulturminner bli tatt vare på i samme slengen. Det bør kunne være en idé å utlyse konkurranse til initiativ fra venneforeninger som kan bidra med dugnad til oppføring og oppsyn og kanskje vedhogst. Ny hytte kan ha innvendige stolper med knagger til å henge yttertøy på.

Dette er mitt råd etter erfaringer på flere steder gjennom et langt liv. Alle steder har dugnadsinnsatsen blitt belønnet med stor oppslutning fra glade turgåere. Hyttene bør ikke ligge for nær oppkjørte løyper og med for lett atkomst der de fort kan vil bli utsatt for uønsket aktivitet. Enkle stier og skuteroppkjørte løyper er ønsket av mange.

Kommentarer til denne saken