(GD): I november ble alle oppfordret til å starte julehandelen tidligere enn vanlig for å unngå store folkemengder på kjøpesentre og i sentrumsbutikker. Det ga en god effekt.

Mange handlet i løpet av Black Week og deretter ut i den første uka i desember.

– Vi startet knallbra og hadde en økning på litt over ni prosent i forhold til samme uke i fjor, sier senterleder på Strandtorget Erik Skjellerud om den første desemberuka.

Så kom smellen

Utover i desember kom de første meldingene om koronasmitte på Lillehammer. Over 140 personer ble til slutt smittet. Mange av dem ved Lillehammer videregående skole, ved barnehager og barneskoler og ansatte på Helsehuset.

– Da fikk vi en smell med en gang, sier Skjellerud.

Tydeligst ble det den dagen kommunen sendte ut en tekstmelding til innbyggerne om utbruddet.

– Det var fredag 11. desember. Vi skulle ha kveldsåpent. Da den meldingen kom, døde besøket. Det var som å skru av en bryter, forteller han.

Handelen har tatt seg opp igjen

De siste dagene inn mot jul har imidlertid vært noe helt annet.

– Vi kommer nok til å få en vekst denne uka mot samme uke i fjor. Nå begynner smittetallene å bli lavere og mange har kommet ut av karantene. Hyttefolket kommer også.

Julehandelen totalt vil etter alt å dømme være bedre enn fjoråret, ifølge senterlederen. Noe av årsaken er at julaften i år faller på en torsdag, ikke tirsdag som i fjor.

– Sånne dager som vi har de to, tre siste dagene før jul er veldig godt besøkt. At vi får på to sånne dager til, gjør at vi kommer ut i pluss, sier Skjellerud.