– Artiklene påvirket ikke avgjørelsene våre på noe som helst måte. Swix hadde bestemt i god tid før det at vi skulle slutte med fluor, sier Åge Skinstad.

Det var på senhøsten at Dagbladet publiserte en rekke artikler om fluor i skismøring, blant annet en reportasje om en skitrener som døde av kreft som trolig skyldes at fluor i skismøring.

«Senhøsten 2019, tre uker etter Dagbladets artikkelserie ble igangsatt, forbyr FIS all fluorholdig skismøring fra og med neste sesong», uttaler SKUP–juryen.

Skinstad opplyser at bakgrunnen for at fluor i skismøring skal bort, er at EU kom med et forbud mot C8 basert fluor fra juli 2020.

– Jeg begynte i Swix i 2017 og helt siden da har vi vært veldig klar på å ha produkter innenfor det nye reglementet. Så kom det en bestemmelse fra FIS om at all fluor, også C6, ikke skal være lov i konkurranser i FIS–kalenderen. Våre produkter som blir lansert høsten 2020 er helt fluorfrie, sier Skinstad.

Han sier fluor i skismøring ikke er forbudt, men at det ikke er lov å benytte dette i konkurranser. Han mener imidlertid at det finnes gode alternative produkter.

– Det er noe med kunnskap man får etter hvert. Det er nok slik i industri og næringsliv at vi vet ting nå som vi ikke visste på 90-tallet. Dagbladets artikler påvirket ikke vår jobb, men det påvirket jo mine arbeidsdager. Jeg brukte mye tid på temaet, sier Skinstad og legger til at han håper FIS og Norges Skiforbund finner gode kontrollrutiner slik at ingen jukser.

SKUP–juryens begrunnelse:

«Det sies at vi nordmenn er født med ski på beina, men ikke noe om at det er smøring under skiene.

I skiidrett er det man har under skiene blitt viktigere enn skiene selv – ikke bare i eliteidretten, men også langt ned i barne- og ungdomsklassene.

I 2016 dukket historien om en kreftsyk skimamma i Asker opp. Hun døde i 2017. Lokalavisen Budstikka fortalte om en mulig sammenheng mellom fluorholdig skismøring og kreftsykdom. I skimiljøet ble det iverksatt en kampanje mot fluor i skismøring.

Dagbladets medarbeidere valgte å ta de neste viktige skrittene. Gjennom flere forskningsprosjekter, gjort i tett samarbeid med vitenskapelige miljøer, klarer avisens journalister å dokumentere at fluorinnholdet i blodet til ivrige amatørsmørere er langt høyere enn hos vanlige folk. En annen studie dokumenterer klart forhøyet fluorinnhold i jord, meitemark og fisk i og rundt kjente skiarenaer. Reportasjereiser til Italia, der fluor som brukes i smøregiganten Swix´ skismøring produseres, ga norske lesere et innblikk i både en regional forurensingsskandale og tragiske historier om sykdom og død hos arbeidere som følge av forhøyede fluorverdier i blodet.

Senhøsten 2019, tre uker etter Dagbladets artikkelserie ble igangsatt, forbyr FIS all fluorholdig skismøring fra og med neste sesong.»