[Nettavisen]  Hver eneste måned får den norske DAB-radioprodusenten Pinell melding om en ny brann i en av deres DAB-radioer av typen Pinell Go og Go+ som ble solgt i perioden mai 2013 til august 2015.

Så langt har 48 radioer begynt å brenne.

Årsaken var en batterifeil i de bærbare radioene som kunne føre til overoppheting og brann.

50.000 radioer har fått byttet sine batterier, men 10.000 er fortsatt utplassert i norske hjem med farlig batteri.

- Materielle skader kan erstattes. Det kan ikke liv. Derfor håper vi at både folk og media kan hjelpe oss å få returnert de siste radioene, sier Ole Morten Skymoen, daglig leder i Pinell.

Pinells klare oppfordring er at man trekker ut kontakten umiddelbart og ikke bruker den, og kontakter selskapet for å få byttet batteri.

- Vi oppfordrer alle til å informere og sjekke at venner og familie har fått med seg alvoret. Ring han eller hun som aldri leser avisen og spør hvilken radio de har. Dobbeltsjekk med besteforeldre, tanter og onkler, råder brannmester Harald Nordnes i Vestfold Interkommunale Brannvesen i en pressemelding.

- Radioer blir ofte plassert på en hylle eller benk inntil en vegg. Når batteriet i radioen begynner å brenne, kan det raskt ta fyr i veggen og da er spredningsfaren stor. Derfor er det så uendelig viktig at folk ikke tenker at «det skjer sikkert ikke meg», sier brannmester Nordnes.

Han har selv slukket en brann på grunn av denne feilen.

- En radio av typen Pinell GO tok fyr hjemme hos en ung kvinne i Tønsberg i 2015. Det hadde allerede begynt å brenne godt i veggen da vi kom på stedet. Hadde det ikke vært for røykvarsler og rask reaksjon, kunne det gått riktig ille. Hun bodde i en blokk og det hadde vært forferdelig om denne brannen hadde spredd seg. Heldigvis gikk det bra, forteller Nordnes. (ANB)