Jan Einar Bergene, far til Lene, bygde opp og drev Bjørkestølen Camping i flere tiår. Systematisk og steg for steg ble campingen tatt inn i det som var kravene til en veldrevet campingplass på 1990-tallet og videre utover.

I 2019 valgte han å ta livet sitt. Ektefellen var ikke så sterkt involvert i drifte av campingen. Dermed ble det Lene, som den gang var høygravid og 27 år, som måtte ta det store valget, sammen med ektemannen Kjetil Vestrom.

Vokste opp med campingen

– Jeg vokste opp med campingplassen. Men jeg hadde ikke vært spesielt involvert i selve driften, men stort sett stått i kiosken, vasket og servert. Jeg hadde rett og slett ikke peiling på hva det å drive en campingplass var. Ingen andre hadde særlig innsyn i dette, han var av den generasjonen som gjerne ville ha full kontroll selv, forteller Lene, der vi sitter i det fantastiske sommerværet, på en benk utenfor resepsjonen.

Sesongen er i gang, med god helgetrafikk. Snart starter fellesferien. De to barna er i barnehagen, Kjetil må stikke av iblant for å ta imot gjester og betjene resepsjonen. Han er fulltids ansatt på campingen. Lene har enn så lenge beholdt jobben som elevassistent ved Valdres vidaregåande skule.

Måtte bestemme seg

– Det ble et vanvittig kaos for min del. Jeg hadde bare få uker igjen til terminen, og måtte på veldig kort frist ta et stort valg. Dette skjedde på en tid i livet der alt skulle være bare glede. I stedet ble det veldig mange sterke følelser og dette store valget på samme tid, forteller Lene.

– Vi måtte nesten ta dette valget på dagen. Samtidig husker jeg disse dagene som ganske omtåket. Men jeg sa til Kjetil at dette blir for mye for meg. Jeg orker ikke. Jeg mente vi skulle selge campingplassen.

– Men Kjetil var veldig på, og sa til meg at dette har pappa drevet i over 40 år. Vi kan ikke bare kutte alt dette nå. Da er jo alt forgjeves, mente han.

– Nå er jeg veldig glad for at han pushet på så mye som han gjorde. For meg har han vært en klippe i denne tiden, sier hun.

Kombinasjonen

Kjetil er tømrer, og gikk på campingen med liv og lyst. En menneskehåndterer og en håndverker er ingen dårlig kombinasjon når et ektepar skal tre inn i rollet som vertskap og drivere av en campingplass.

– Det er helt supert. Jeg synes vi jobber veldig godt sammen. Vi har våre egne arbeidsområder. I tillegg har vi en fast ansatt og flere i sesongene.

Mye å ta tak i

Bjørkestølen Camping ligger rett ved fiskeelva Tisleia. Det er en viktig del av produktet. Det er plass til 170 vogner med strø,. Plassen har ti uteleiehytter. Ved siden av de vanlige fasilitetene har paret pusset opp ei kro, der de har matservering og alle rettigheter. De arrangerer et par sommerfester. Påska er og blir den viktigste uka i året. Da er det levende musikk og grilling ved danseplattingen.

Lene erkjenner at hennes far ikke hadde vært like sterk og engasjert i driften de siste årene han levde. Derfor var det mye å ta fatt i for de nye driverne.

– Vi har jobbet masse disse to årene. Det er nå vi får følelsen av at vi har fått hodet over vannet, sier Kjetil. Han og Lene sier at de liker variasjonen i hverdagen. Det er alltid masse å ta fatt i, forbedre, utvikle.

– Så vi bestemte oss for å flytte opp fra Aurdal og hit til Tisleidalen, forteller de og peker opp mot åsen. Der et par hundre meter unna campingen, bygger de seg splitter nytt hus.

– Vi bestemte oss jo for å gå «all in», så derfor tok vi dette valget om å flytte hit også. Det vil gjøre livet lettere for oss på mange måter, sier de.

Elva

Alle campingplasser har en attraksjon. For Bjørkestølen er det udiskutabelt at fiskeelva Tisleia har lokket mange turister nettopp hit.

– Det er ei god fiskeelv, og det blir stadig tatt kilosfisker og større her. Det er lagt til rette for både fisking og bading i elva her, og det har gjestene våre alltid satt pris på., sier de.

Her blir vi

Familien er fast bestemte på at dette skal være livet deres i overskuelig framtid. Koronasommeren i fjor ha rekordtrafikk, og 2021 ser ikke dårligere ut.

– Vi har gått inn i dette med alt vi har, så her blir vi. Og skulle barna, som i dag er to og fem år, med tiden få lyst til å overta, så er ingenting bedre enn det, sier Lene.

Barn som vokser opp på campingplasser, får lett mange venner. Når hele familien flytter, vil også barna få hele livet sitt der. Bjørkestølen er en typisk familiecampingplass med egne lekeområder, fiskedam, og diverse aktiviteter. To gutter på tråbiler suser rundt oss der vi sitter foran resepsjonen.

– Så vi har barna våre med oss mye av tiden her, og der trives veldig godt.

Telefonene deres ringer stadig vekk. En elektriker melder at han er klar for å montere elbilladeren. Det er også et «must» for en campingplass i 2021. Det er alltid noe som kan forbedres på en campingplass.

Lene og Kjetil er i full gang med å videreføre Jan Einar Bergenes livsverk.