Da Marie (18) sto fram som forvirret førstegangsvelger, fikk hun politikerne på døra

MARIE TAR VALGET: Du kan følge Maries valg-reise i sosiale medier. – Så langt har det vært veldig lærerikt, forteller hun.

MARIE TAR VALGET: Du kan følge Maries valg-reise i sosiale medier. – Så langt har det vært veldig lærerikt, forteller hun.

Det er én ting førstegangsvelger Marie er sikker på. Hun skal stemme i kommunevalget. OA følger hennes forsøk på å finne riktig stemmeseddel.

DEL

– Det er veldig lærerikt. Jeg er langt bedre informert nå enn bare for en ukes tid siden, sier Marie om sitt forsøk på å finne riktig stemmeseddel i kommunevalget. Hun deler sine erfaringer på OAs instagram og snapchat.

18-åringen fra Bøverbru går tredje året på IB-linja (international bachelor) på Gjøvik videregående. Nå skal hun stemme for første gang. Og det har hun tenkt å gjøre skikkelig. Men hva skal hun stemme? Hvordan foregår valget? Hva står partiene for? Og ikke minst personene på valglistene? Hvor skal man egentlig lete?

Det er mye å sette seg inn i for Bøverbru-jenta.

– Jeg vil stemme, men på hva? Jeg har ikke politisk erfaring fra før. Jeg stemte Venstre i liksomvalg på barneskolen fordi jeg er venstrehendt. Teller det? spør hun OAs følgere i sosiale medier.

Forvirret førstegangsvelger

Som en start valgte Marie å oppsøke rådhuset på Raufoss. Der fikk hun tips om det valgtekniske av Vegard Skogen, leder for valgstyret. Hva de ulike partiene står for, må hun lete etter andre steder.

Deretter bestemte hun seg for å ta OAs ultralokale valgomat.

– Wow! Alle er enige! var hennes reaksjon da alle partiene var enige i ett av spørsmålene i valgomaten for Vestre Toten.

Nå er det under to uker til valget. Marie har fortsatt ikke bestemt seg for hva hun vil stemme. Hun vil ta et valg hun står inne for og stemme etter egen overbevisning.

– Etter at jeg sto fram som forvirret førstegangsvelger på forsiden av OA, har det ikke manglet på tilbud og hjelp fra lokale politikere, sier hun.

Venstre-politiker på døra

Marie forteller at hun har blitt kontaktet av representanter for Høyre og Frp.

– I tillegg var Kristin Ringerud fra Venstre på døra mandag kveld, men da var jeg på jobb. Vi skal møtes tirsdag.

Førstegangsvelgeren har dessuten gått aktivt inn for å lete etter valgkampstands.

– Men det er dessverre vanskelig å treffe politikerne på stands etter skoletid.

– Når jeg først treffer noen på stand, er de veldig ivrige etter å slå av en prat. Jeg var «stuck» hos Rødt på Kiwi Reinsvoll i en halvtime lørdag forrige uke, legger hun til.

Førstegangsvelgeren mener flere burde gjøre som henne og oppsøke politikere på stand.

– Roger Hugo Johnsen fra Høyre informerte meg om at det dessverre er få unge personer som stikker innom. Vi er sterkt ønsket og varmt velkomne, sier Marie Flatebø.

Artikkeltags