Gå til sidens hovedinnhold

Cyberkrigen: Innboksen din er et moderne minefelt

oa mener

Under pandemien har cybersikkerhetsmiljøet sett en betydelig økning i dataangrep både i Norge og verden for øvrig. Microsoft Norge registrerte bare i løpet av ei enkelt uke i mars 85.000 forsøk på dataangrep via e-post. Er du heldig, blir slikt filtrert bort i sikkerhetsnettet i ditt system. Er du uheldig, er det fort gjort å trykke på en lenke fra noe som ser ut til å være fra banken, Netflix eller en Facebook-venn datatjuven har stjålet identiteten fra.

En rapport fra den amerikanske telegiganten Verizon i høst anslo at inntil 94 prosent av skadevare som rammer næringslivet, kommer seg inn i systemene gjennom e-post. Slik kan en enkelt e-post koste ekstremt dyrt. Slik som i statseide Norfund, som ble svindlet for 100 millioner kroner i fjor vår. Det et to ganger utbyttet fra NOKAS-ranet, det. Også angrepet på Innlandet fylkeskommune og Stortinget i fjor startet med en e-post.

Datasikkerheten er ikke sterkere enn det svakeste ledd. Og det kan være akkurat så svakt som en trøtt stortingspolitiker som i morgentåka får trykt på et forkledd virus mens hen skummer gjennom innboksen på mobilen.

Østre Toten kommune er altså i «godt» selskap som dataoffer, selv om dette synes å være det største raidet mot en norsk kommune til nå. De er neppe godt opplest på kommuneøkonomien i Gjøvikregionen de som valgte seg Østre Toten kommune som offer, dersom målet er pengeutpressing. Det er vel ikke ei krone å hente. Derfor blir det uhyggelig spennende å se hva angriperne gjør med informasjonen de sitter på, og hvilke skade det potensielt kan representere for kommunen og innbyggerne.

Inntil videre forårsaker angrepet mye plunder og heft. Kommunen har forsikret at det er kjørt på med mannskaper og løsninger som skal sikre tjenestetilbudet innen liv og helse, men det blir nå svært tydelig hva digitalisering betyr for effektiviteten.

Bare tida vil vise hvor store konsekvenser dataangrepet i sum gir kommunen. For alle andre er angrepet en vekker, her vi sitter spredd rundt på ulike hjemmekontorløsninger og hjemmenettverk. Vi er alle fotsoldater i en cyberkrig vi ikke visste vi var med i. Innboksen er et moderne minefelt.

OA skrev i en tidligere versjon at det var Nasjonalt cybersikkerhetssenter som registrerte 85.000 forsøk på dataangrep via e-post ei uke i mars. Det riktige skal være at det var Microsoft Norge som registrerte disse forsøkene på dataangrep.

Kommentarer til denne saken