Circle K setter opp bensinprisene til tidenes høyeste i Norge

DYR: Bensinprisen på Circle K ved Alexander Kiellands plass var på 17,30 kr torsdag.

DYR: Bensinprisen på Circle K ved Alexander Kiellands plass var på 17,30 kr torsdag.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det har aldri før vært så dyrt å fylle tanken i Norge.

DEL

Circle K setter opp listeprisen på bensin til 17,34 kroner literen, høyere enn den rekordhøye prisen fra forrige uke – og dermed den dyreste noensinne, skriver Nettavisen.

Circle K satte opp listeprisen til 17,24 kroner sist torsdag.

Listeprisen er den maksimale prisen en bensinstasjon kan ta for bensinen eksklusive transportkostnader. Pumpeprisen kan dermed være en god del lavere.

De høye bensinprisene kommer i lys av en stigende oljepris, amerikanske sanksjoner mot oljeproduserende land som Venezuela og Iran, samt uro i Libya. OPEC og samarbeidslandene har siden nyttår gjennomført produksjonskutt for å øke oljeprisen.

Mandag klokken 10.00 koster et fat brentolje 71,78 dollar per fat.

Ba finansministeren sette ned drivstoffavgiften

Store deler av prisen skyldes avgifter, og finansminister Siv Jensen har allerede blitt kraftig kritisert for den skyhøye prisen.

– Jeg mener prisene nå, som er historisk høye, er helt i øvre sjikt av folks tåleevne. Det er en stor ekstrakostnad for folk og næringsliv i distriktene, men også for dem som har dårlig økonomi. Når bensinpumpen teller nesten 20 kroner literen, er det mange som må betale opp mot 1.000 kroner for å fylle drivstoff, sa stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) til Nettavisen Økonomi i forrige uke.

Pollestad, som er leder i næringskomiteen på Stortinget, mener at drivstoffavgiftene må ned.

– Det er fullt mulig for regjeringen å gå tilbake på noe avgiftsøkningen den har gjennomført de siste årene. I vårt alternative statsbudsjett kutter vi i avgiften, noe som ville gitt noe rimeligere priser for bilistene, sa Pollestad til Nettavisen Økonomi torsdag.

Finansminister Jensen sa til Nettavisen Økonomi at Sp fremstår som hyklerske, fordi partiet selv har foreslått økte drivstoffavgifter, har foreslått økte årsavgifter, stemt imot lavere bompenger og foreslått økte engangsavgifter.

– Senterpartiet er kun opptatt av dette for å få medieoppslag, i Stortinget se de på bilen som ei melkeku, sa Jensen til Nettavisen Økonomi.

Trump: – Få ned bensinprisene

I en melding på Twitter fredag, skrev president Donald Trump at han ringte OPEC for å få bensinprisene ned. I sin morgenrapport mandag skriver DNB-analytiker Helge André Martinsen at mange skylder på Trumps OPEC-tweet for at oljeprisen falt med 2,2 dollar fredag og 0,3 dollar mandag. I en tweet skrev Trump dette:

OPEC-presidenten og Saudi-Arabia skal imidlertid ha avvist å ha fått noen telefon fra Trump om oljeprisen. DNB-analytiker Martinsen skriver også at oljeprisen begynte å gli nedover lenge før Trump angivelig skal ha ringt OPEC.

Artikkeltags