– Vi er avhengige av at meteren blir borte. Disse lettelsene i tiltakene holder ikke for oss. At det blir muligheter for å skjenke ved bordene og lovlig med 50-100 i lokalene hjelper oss lite. Jeg hopper ikke av stolen av denne nyheten. For oss er det dessverre ingen grunn til å sprette sjampisen, sier Dang.

Chaplin har vært stengt siden 13. desember og de permitterte samtidig 16 ansatte. Mye tyder på at utestedet fortsatt vil være stengt.

– Når det gjelder permitteringer må vi ta en ny vurdering. Uansett kan vi ikke åpne igjen med en gang. Vi trenger også å planlegge før vi kan åpne. Det er heller ikke lystelig å åpne nå for å måtte stenge igjen i løpet av en måneds tid, sier Dang og legger til at denne siste nedstengningen har vært en utrolig tøff periode.

Han forteller at de er mentalt slitne og at dette har vært den absolutt tyngste nedstengningen under hele koronapandemien.

Gode nyheter

– Regjeringen kom med gode nyheter i kveld, sier administrerende direktør for Beitostølen Resort Atle Hovi i en pressemelding.

Han skriver videre at de er veldig fornøyd med å få lov til å skjenke frem til klokken 23.00.

– Dagens utvikling er således veldig positiv for oss i reiselivsnæringen.

Hovi er klar på at de er enige med regjeringen om at det må være en balansegang mellom å åpne samfunnet og å holde smitten under kontroll slik at det ikke går utover helsevesenets kapasitet.

– Vi er alle avhengig av at våre kunder er friske.

Også hos Khalles Corner på Gjøvik er de veldig glade for at skjenking igjen blir tillatt.

– Selvfølgelig. Vi ville jo at den skulle bort, det er jo en stor del av jobben og vi gleder oss veldig, sier Ugne Abramovaite.

Utsetter konserter

Det er imidlertid ikke bare godt humør etter de nye reglene. Vazelina har sett seg nødt til å utsette avslutningskonsertene i Oslo Spektrum - igjen. Det er som følge av antallsbegrensningen på arrangementer.

Eldar Vågan skriver i en e-post til OA at alle som har kjøpt billetter via Ticketmaster er registrert med e-post adresse, og at alle får beskjed.

– Som vi alle vet, har vi ikke noe valg denne gangen heller. Men vi skal legge oss i selen og fullføre konsertene bedre enn noen gang – for siste gang!

Dette er det nye datoene for konsertene:

  • Torsdag, 24. februar blir torsdag, 6. oktober 2022.
  • Fredag 25. februar blir fredag 7. oktober.
  • Lørdag 26. februar blir lørdag 8. oktober.

Ekstremt viktig

– Dette er veldig bra og ekstremt viktig, sier Pål Andvord, daglig leder i Beitostølen Barcraft til Avisa Valdres.

Nå åpner kan kranene i Logde 900, Kafeen og Lobbybaren.

– Hadde ikke disse lettelsene kommet nå, ville vi fått en tung start på året økonomisk sett, sier han.

Dette er de nye tiltakene:

Under regjeringens pressekonferanse torsdag kveld kom statsminister Jonas Gahr Støre med flere lettelser på tiltakene.

Han var likevel klar på at man kunne slippe opp noe, men ikke helt da helsemyndighetene mener at smittetoppen fremdeles ligger foran oss.

Dette er de nye lettelsene som ble presentert:

I desember ble det innført en nasjonal skjenkestopp. Nå åpner regjeringen litt opp på dette, og åpner for skjenking frem til klokken 23. Serveringen skal skje ved bordene.

Støre uttalte under pressekonferansen at lettelsene retter seg først mot barn og unge, og deretter næringslivet. Kravet om gult nivå i barneskoler og barnehager oppheves. Likevel anbefaler myndighetene å beholde dette nivået der smittenivået tilsier det.

På videregående skoler oppheves rødt nivå, og grønt nivå anbefales. Også her må kommunene gjøre en lokal vurdering.

Endringene knyttet til barnehager, skoler og SFO gjelder fra midnatt natt til lørdag 15. januar, mens de øvrige tiltakene gjelder fra midnatt natt til fredag.

Påbudet om munnbind i butikker, på kjøpesentre og andre steder hvor man ikke kan holde én meters avstand gjelder fortsatt.

Det samme gjelder påbudet om å legge til rette for hjemmekontor for alle som kan, og det anbefales å unngå kollektivtrafikken når det er trengsel.

Publikumsgrensen på arrangementer økes, og det åpnes nå opp for opptil 200 personer på innendørs arrangementer med faste sitteplasser. Uten faste plasser er grensen på 30 personer.

Støre opplyste at regjeringen vil følge nøye med på utviklingen, og at de vil gjøre en ny helhetlig vurdering tidlig i februar.

– Jeg vil gjerne understreke dette: Selv om vi nå åpner noe opp, må vi fremdeles ta hensyn til at vi lever i en pandemi med et svært smittsomt virus, sa Støre.

Han oppfordret også alle som kan om å vaksinere seg, enten det er første, andre eller tredje dose.

Endring i karanteneregler

Siden de nye tiltakene ble innført ble det også innført et strengere karanteneregime. Nå endres disse reglene, og øvrige nærkontakter har ikke lenger karanteneplikt.

De anbefales å teste seg tre dager etter nærkontakt, og en ny test to dager senere. Men de trenger ikke å gå i karantene.

Det gjelder derimot ikke for husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære. Helseminister Ingvild Kjerkhol sa imidlertid at det vil bli lagt opp til at også disse skal få karantenen erstattet av et testregime på sikt, men at det først må sørges for at kommunene har nok tester og får på plass system for å dele de ut.