Fahlstrøms fløytespiller

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Ved en liten dam sitter skogguden Pan og spiller fløyte.

DEL

Rundt dammen er det benker og blomster. En fredelig plett midt inne i byen, men det blåste ganske friskt da Pan ankom Gjøvik.

Kunst med moderne formspråk har ikke alltid hatt lette kår i Gjøvik. Det vet de som fulgte debatten rundt Per Inge Bjørlos portal utenfor Fjellhallen. Like høye bølger skapte Knut Steens skulptur av Pan da den ble satt opp i forbindelse med parkens fornyelse i 1966. Men mens «hjelmen» endte sine dager på et lastebilplan, ble Pan etter hvert godtatt. Striden ga seg, og i dag er det vel knapt noen som blir opprørt over å ha skulpturen stående der.

Nå kalles området Panparken, men det opprinnelige navnet som fortsatt brukes i noen sammenhenger, er Fahlstrøms plass. Navnet dukket opp i 1901, da det ble utlyst konkurranse om navn på en del gater og plasser i Gjøvik. Det sa seg nesten selv at Aksel Fahlstrøm måtte få noe oppkalt etter seg. Fogdens fullmektig, som kom til Gjøvik i 1874, ble raskt en drivende kraft i Gjøviks Forening, senere Gjøvik Arbeidersamfund. Han hadde som målsetting å gi byens arbeidere opplysning og ble en avholdt kulturformidler. Men Fahlstrøm fikk ikke virke så lenge. Han døde i 1885, bare 40 år gammel.

Det vesle triangelet mellom Hunnsvegen og Trondheimsvegen har også hatt et annet navn; Gesellparken. Mest sannsynlig på grunn av klientellet som brukte å møtes der, men det tyske ordet Gesell har egentlig en langt mer positiv betydning. Det kan bety kamerat, arbeidskollega og en som er ferdig yrkesutdannet, en «svenn». I et dikt til byens 100-årsjubileum omtalte Elise Fliflet glassverkets grunnlegger som «gesellen Kauffeldt», og det var en hedersbevisning.

Under krigen ble det gravet ut tilfluktsrom under parken, men dette ble aldri tatt i bruk. Derimot kom det i 1948 et underjordisk toalettanlegg der, og mellom de to trappene sto en kiosk, som forsynte gjøvikenserne med aviser, ukeblad og alskens godsaker. Kiosken er forlengst borte, og toalettanlegget gikk ut av bruk i 1984, men damanlegget fra 1966 er der fortsatt, og øverst i parken troner Pan, som han har gjort de siste 45 årene.

Artikkeltags