Gå til sidens hovedinnhold

Vakre roser med riktig beskjæring

Artikkelen er over 19 år gammel

En tommelfingerregel når det gjelder beskjæring av roser, er at de ikke skal kuttes før bjørka har fått "museører". Perioden for rosebeskjæring er altså fra nå og utover. Men skulle nattetemperaturen falle til under minus ti grader, kan du vinke farvel til rosene dine. Det er altså lurt å ikke være for tidlig ute. Utplanting av roser bør i hvert fall ikke skje før etter 17. mai.

- Det er nødvendig at du vet hvilke roser du har, sier roseekspert Dag Lyngar. På den måten kan du få riktig og viktig hjelp av rosekyndige, fortsetter han.
En rose er tydeligvis ikke en rose. De forskjellige typer og sorter krever forskjellig stell og oppfølging. Derfor er det viktig å vite hva man har i hagen. Dag Lyngar sier at det ikke er mulig å gi noe lynkurs i beskjæring av roser. Nettopp på grunn av at de forskjellige slag krever ulik behandling. Men han vil prøve å gi noen generelle retningslinjer når det gjelder å beskjære buskroser, både de som blomstrer en gang per sesong og de som blomstrer flere ganger per sesong. Blomster som blomstrer flere ganger i løpet av en sesong kalles remonterende.

Beskjæring
Engangsblomstrende rosebusker skal beskjæres med cirka en tredel. Det betyr at hvis du har en rosekvist på bortimot en meter, skal den kuttes med omtrent 33 centimeter. Må rosebusken fiffes i fasongen så kan kuttlengden varieres noe. Men her mente Lyngar at vi er i kontakt med emner innenfor rosedyrking som krever egne praktiske kurs. Derfor går vi ikke nærmere inn på problematikken.
De remonterende rosebuskene og klaseroser kan skjæres helt ned til 10-20 centimeters lengde. Slike rosebusker skyter nye skudd og kan vokse opp til to meter på en sesong.
Når det gjelder klatreroser kan disse skjæres slik man måtte ønske. Men det er viktig at gamle grener skjæres til jorda og at grenene får luft. Klatreroser må skjæres slik at grenene ikke står for tett. Når det gjelder engangsblomstrende klatreroser skal ikke fjorårets skudd skjæres bort. Det er nemlig på disse at årets roser vil blomstre.

Utplanting
Hvis en ønsker noen nye roser i hagen, sier Dag Lyngar at det er best å la rosa forbli i potta eller plastikken til over 17. mai. Han mener at ingenting bør plantes ut før etter nasjonaldagen. For de som har drevet med roser noe år, kan det være en fordel å handle barrotsroser, blomster der rota ikke har jord omkring seg. Dette fordi rotverket da kan behandles før rosa settes i jorda.

Hagetips
Dag Lyngars beste rosetips er å bli med i et hagemiljø. Der får man tips og gode råd av mennesker med samme interesser og lengere erfaring.
Det finnes også masse litteratur om roser og rosedyrking på biblioteket. På nettsiden www.hushjemhage.no finnes det også mange nyttige tips for uerfarne rosedyrkere