Terningkast 3: CAESAR: Adrian Goldsworthy

Artikkelen er over 12 år gammel

GYLDENDAL

DEL

Ingen skal påstå at Adrian Goldsworthy ikke har gjort jobben sin i arbeidet med biografien om herskeren Caesar. Den britiske historikeren og militærkjenneren har lagt ned et betydelig arbeid for å finne ut hva Caesar stod for og gjorde. Men du verden så kjedelig skrevet... For å si det forsiktig så "tar det ikke av" i bokverket på 612 sider. Vi hadde heller ikke forventet at det skulle være lettlest eller tanketomt som "Hotell Cæsar", men det får være måte på.

Vi følger altså Gaius Julius Caesar fra hans guttedager og fram til hans død. Han var regnet som en koloss i sin samtid - og kanskje enda større i sin ettertid. Som kjent er dette mannen som erobret Gallia, Britannia og Germania. Eneherskeren i den romerske republikk var også en dyktig politiker og statsmann. Utover dtete er han også kjent for sine mange kvinnehistorier - og ikke minst den egyptisk dronningen Kleopatra. Hans adoptivsønn, Octavian, ble senere Romas første keiser. Den siste rest av hans familie finner vi i keiser Nero som dør i år 68.

Så det skulle være nok "snacks" å ta av. Men den fortellerkunsten uteblir i boken. For det blir omstendelig. Veldig omstendelig og tungt. Tanken slo meg i forbindelse med lesingen at forfatteren er en av mange historikere som kan alt så grundig at han må overbevise oss andre om at han faktisk kan så mye. Derfor blir det en meget lang historietime.

Men det er ikke dermed galt at det trengs litt tankevirksomhet for å komme seg gjennom en bok heller. Ved hjelp av kart, kronologi og ordforklaringer kan vi også følge hovedtrekkene. En biografi prøver som regel å gå litt "under huden" på den som blir omtalt. Det klarer ikke Goldsworthy så bra i denne boken. Derimot får vi vite nær sagt alt om hva som ble gjort i Caesars tid. Det er en grundig dokumentasjon over hans meritter, lovene som ble vedtatt og om krigens konsekvenser. Tankene bak trekkene fra Caesars side får vi ikke noe kjennskap til. Men det er da også noe av vanskelighetene med å lage en biografi om en mann som levde i en tid da man ikke etterlot seg sine tanker og ideer i sirlige dagbøker.

Artikkeltags