Terningkast 5: Astrids bilder

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Redaktør Jacob Forsell Tekst: Johan Erséus Oversatt av Agnes-Margrethe Bjorvand Essay oversatt av Jo Tenfjord Grafisk formgiver: Mikael Engblom DAMM

DEL

Oppover Karl Johan i Oslo kommer et underlig, fargesprakende tog av unger en dag i mai 2007. Forrest går en hvit hest og på den hesteryggen sitter ei jente med flettene rett ut i været, med lange strømper i forskjellig farge. Pippi Langstrømpe. Bak hesten kommer skolebarn utkledd som skikkelser fra alle Astrid Lindgrens bøker.
Her er Malin og Stina, Pelle og Lotta, Tjorven, Ronja Røverdatter og alle de andre som Sveriges sprudlende, geniale forfatter skapte og som lever i de fleste barns og voksnes fantasi, verden over.
De toger gjennom Slottparken, opp mot Den svenske ambassaden. Det er hundre år siden Astrid Lindgren ble født i det gamle handelsstedet Vimmerby. I den forbindelse er det kommet en svær bok, en livsskildring i bilder, av hele hennes liv fra fødsel til død.
Forrest i boken er publisert Astrid vakre historie om foreldrene, den ble kåret til årtusenets kjærlighetshistorie av Sveriges Radios lyttere i 1999. Les den og få troen tilbake på evigvarende kjærlighet! Hele livet gjennom elsket Astrid sine foreldre. Faren var en enkel gårdskar som tok skrittet fullt ut og forpaktet prestegården Näs. Dit fikk han sin eneste elskede, Hanna i Hult. Her ble Astrid og hennes to søsken født. Barndomshjemmet kan nå besøkes.
Tidlig viste Astrid sin skriveglede og fikk jobb i avis. Bare 18 år ble hun gravid med redaktøren, fikk barnet, en sønn i København og var nødt til å sette ham bort til en fostermor. Lønn som kontordame i Sverige var knapt til å overleve på, men hun henter hjem gutten, gifter seg med Sture Lindgren og starter å skrive. Små fortellinger og pikebøker, den første het Britt-Mari letter sitt hjerte, vil hun slett ikke være ved. Tåpelige historier, sier Astrid.

Til sin datter, Karin, som hun får med Sture, forteller hun om den viltre, egenrådige Pippi. Ærverdige Bonniers forlag vil ikke ha manuset. Hun går til Rabén & Sjögren som redigerer teksten en del og gir den ut. Nå har forlaget imidlertid gitt ut Ur-Pippi, altså den originale teksten før rettelser.

Barn behøver forbilder, sa den svenske ambassadøren den dagen i juni i Oslo. Astrid sa selv en gang at hun skrev for sin egen del. Bøkene fra hennes hånd ble etter hvert en gedigen suksess. De er solgt i 130 mill eksemplarer i 100 land på 90 språk.

I boken vil du som leser finne en ytterst enkel dame som gir deg en vidunderlig og i vår tid etterlengtet inspirasjon. Ikke alle her i Norge er klar over hennes samfunnsengasjement, men noen har karakterisert det hun kommenterte og fikk i stand som en sviende brodd med sjarmerende finesse.

Her må vi gjengi historien om Pomperipossa i Monismanien (publisert i Expressen i 1976). I eventyrs form går hun løs på sosialdemokratiets skattepolitikk. Hun fikk en hånlig og belærende irettesettelse av finansminister Gunnar Sträng. Det skulle han komme til å angre på. Sosialdemokratenes maktarroganse tirret Astrids beskytterinstinkt og medfølelse med sliterne i samfunnet som på grunn av marginalskatten satt med for lite igjen når skatten var betalt. Hun hadde trodd at i et demokratisk land skulle alles rettigheter trygges. Mennesker skulle ikke bli straffet og forfulgt bare fordi de på hederlig vis – med eller mot sin vilje – tilfeldigvis tjente penger. Sosialdemokratene tapte valgte høsten 1976 etter mer enn førte år i regjeringsposisjon.

Astrid Lindgren vernet om sitt privatliv, men hun kunne ikke hindre folk i å sende henne brev og hilsener. Postbudet bar tunge sekker opp i den leiligheten i Stockholm hun beholdt hele sitt lange liv. Pustehullet hennes var landstedet dit hun ankommer hver eneste sommer med kurv med pelargoniaer – og boller. Alltid, alltid, og dit kommer barn og barnebarn, hver eneste sommer. Hun bader i sjøen til hun er langt over åtte. Etter hvert svikter synet, og førligheten, og hun dør i sin egen seng, som hun ønsket, en januardag i 2002 av influensa.

I den sentralafrikanske republikken er det skapt en SOS-barneby som bærer Astrid Lindgrens navn og får støtte fra hennes fond.

Som en kuriositet nevnte den svenske ambassadøren at nå går det direkte tog fra Stockholm til Astrid Lindgrens steder i Sverige.

Hennes bøker berører mange. Her i boken fins referanser til personer hun har brukt i bøkene. Bildene er en drøm i seg selv. Se selv hvor enkelt hun levde.

Artikkeltags