Gå til sidens hovedinnhold

BU: Spis norsk mat

Innsendt

Hvert år har Norges Bygdeungdomslag en uke der et bestemt tema får fokus. I år er fokuset «Norsk mat», og aksjonsuka er i gang fra 23. oktober til 1. november.

Alle lokal lag i Norges bygdeungdomslag er med på denne aksjonsuken, i regi av Norges Bygdeungdomslag. Rundt omkring i hele landet ble det fredag kveld aksjonert. Bygdeungdomslagets oppfordring til forbrukerne er kort og konkret.

-Se deg om i butikken, kjøp den maten som kommer i fra Norge, og kjøp lokalt.

Tevlingsleder i Vardal Snertingdal Bygdeungdomslag, Kristian Krubel Djupnes sier formålet med aksjonsuka i år er å sette fokus på norsk mat. Dette for at den norske forbrukeren skal være mer bevisst på de valgene man tar når man er på handletur.

- Vi ønsker at forbrukeren skal være med på å støtte bygdesamfunnet, de norske bøndene og i det hele tatt prøve å spise mest mulig av den maten vi produserer selv, før vi går til mat som blir importert fra andre plasser, hvor vi i mindre grad har kontroll på produksjonen, sier Djupnes.

Vanskelig å orientere seg

Kristian Krubel Djupnes forteller at det kan være vanskelig å orientere seg, hvis man tar seg en tur på butikken.

-Det er en del merking av produkter som gjør at for eksempel opprinnelsesland kan være vanskelig å oppfatte for forbruker. Også er vi i en tid med en spesiell situasjon, hvor det er viktig å sette fokus på at det er beredskap i egenprodusert mat, sier Djupnes.

«Antibiotika resistens er et stort problem»

Antibiotika resistens er et problem, som stadig blir større. Hvilke produkter man velger som forbruker, kan ha en innvirkning på dette.

- Vi ønsker at forbrukeren skal tenke litt lenger enn at en vare er billig eller dyr, for maten er ikke så dyr. Det er viktig å få frem at norsk dyrevelferd koster, og det koster å produsere mat i et land som Norge. Dersom man ser på kjøttvarer, så er Norge det landet som bruker minst antibiotika pr. kilo kjøtt. Ser vi i andre land hvor det er stor bruk av antibiotika, hvor folk er vant til å få i seg mye av det, vil en behandling mot en eventuell sykdom fungere dårligere. Antibiotika resistens er et stort problem og det er et problem som kommer til å bli større, sier Djupnes.

- Derfor er det viktig å kjøpe norsk mat, hvor vi har veldig god kontroll på bruken av antibiotika i produksjonen, sier Hans Egil Børstad leder i Vardal Snertingdal Bygdeungdomslag.

Kommentarer til denne saken