Torsdag morgen slipper Oppland Arbeiderblad den nye podden «På ekte», som OA-trioen Marthe Stenberg, Hanna Reppen Kvikstad og Bardha Konjuhi står bak. Podkasten ble til gjennom nære, personlige og engasjerende diskusjoner i redaksjonslokalet om kvinnehelse og andre samfunnsaktuelle spørsmål.
Ansvarlig redaktør Erik Sønstelie utbrøt bastant at «dette må ut til folk», og slik ble det. Med Stenberg som produsent, kommer den første podkasten ut med et brak. Analbleking og restylane er blant de dominerende diskusjonene.
Første episode av podkasten kan du høre her:
På ekte
1. Restylane og rumpehull - hvor går grensa?
– Hvor vanskelig er det å være åpen og ærlig om sex, samliv og andre ting i podkasten?
– Jeg er forkjemper for åpenhet, og har nok litt mindre filter enn de fleste andre på en del ting. Jeg syns ikke det er noe problem å snakke om verken sex eller kropp. Jeg er alltid hun i vennegjengen som deler villig fra gynekologtimer. Men jeg kjenner litt på at mamma og pappa trenger ikke høre på det her, forteller Stenberg og gliser.
– Jeg syns også det er litt ekkelt å tenke på at folk som kjenner meg skal høre på alt det vi snakker om, mens folk jeg ikke kjenner bryr jeg meg ikke om at hører på det, istemmer Kvikstad.
Privat eller personlig?
Hanna Reppen Kvikstad er til daglig frontsjef i OA, og mener podden som slippes for første gang torsdag er avhengig av de personlige betraktningene fra trioen for at lytterne skal få noe ut av det.
– Jeg synes det er lett å dele om de tingene som jeg ikke anser som så «viktige», altså de mer lettbeinte tingene. Ting som for meg føles veldig personlig sitter det nok litt lenger inn å dele fra, men skal ikke se bort ifra at sammen med Marthe og Bardha vil noen grenser flyttes, og mer personlige og nære ting deles, forteller hun og ser bort på de to andre kollegene.
At Marthe valgte å dele en så personlig hendelse synes jeg er utrolig tøft gjort. Det vet jeg ikke om jeg hadde turt selv.
Hanna Reppen Kvikstad
I den andre episode som kommer ut neste uke deler Stenberg mer enn det hun noen gang hadde tenkt til å dele med podkastlytterne til «På ekte».
– Jeg deler en hendelse som ikke mange av mine nærmeste vet om en gang. Jeg sitter i ettertid å kjenner på at jeg kanskje krysset den grensa mellom personlig og privat akkurat der. Samtidig er jeg forkjemper for åpenhet og at vi snakker om vanskelige ting for at det skal være mindre tabu, og det ville vært rart i den samtalen vi hadde da å ikke skulle si noe om min opplevelse, sier 35-åringen og legger til at det er lett å glemme at de tre har en samtale som flere vil få høre.
– Jeg tenker at det kun er en samtale mellom meg, Hanna og Bardha som jeg føler meg trygg og komfortabel med og glemmer at dette faktisk skal ut til flere.
Podkastkollegene er glad for at Stenberg åpnet opp også under innspillingen.
– At Marthe valgte å dele en så personlig hendelse synes jeg er utrolig tøft gjort. Det vet jeg ikke om jeg hadde turt selv. At hun velger å gjøre det tenker jeg viser at vi snakker om ting med et personlig preg og som er viktig, sier Kvikstad.
Selv om de alle tre er innspilt på å dele ting i podkasten, er det også viktig for de å holde igjen på noe.
– Det blir ikke akkurat ekte om vi ikke deler raust av egne erfaringer. Noe kommer jeg til å holde privat naturligvis for å ikke avsløre andre, sier Konjuhi og får støtte av Stenberg.
– Det er veldig viktig for meg at selv om det er naturlig for meg å dele så kommer jeg til å respektere mine nærmeste og privatlivet mitt. Der er det en balansegang som jeg tror bare må gå seg litt til.
Stort engasjement om kvinnehelse
Det brede spekteret av temaer som går innunder kvinnehelse gir et stort omfang av diskusjoner og spørsmål i podkasten sammen med andre samfunnskritiske temaer. Det er engasjementet rundt dette som driver podkasten «På ekte» framover. Og det blir ikke bare kropp og samliv.
– Tradisjonelt sett brukes kun hannmus i forskning, fordi hunnmus har mer kompliserte hormoner. Akkurat som vi kvinner. Da velger verden å ikke forske på oss, det er jo helt sinnssykt. Biler er laget for og testet på menn. Derfor viser en studie fra 2019 at kvinner har 47 prosent større sjans for å bli alvorlig skadet i en bilulykke enn det en mann har. Dette er bare to av veldig mange eksempler som viser at det fortsatt er en lang vei å gå på både kvinnehelse, forskning på kvinner og likestilling generelt, sier Stenberg mens de to andre nikker samtykkende.
– Jeg har alltid vært opptatt av kvinnehelse. Det er så mye mer ved oss, og det forskes ikke nok på kvinners helse. Kvinnesynet har heller ikke endret seg på en stund, noe som er skremmende, sier Konjuhi.
– Hva blir det beste med podden deres?
– Det beste må vel være at kollegene våre kanskje får en litt mindre dose av diskusjonene våre høylytt i redaksjonen, sier Stenberg spøkefullt og humrer.
– Det beste er nok at vi tre er både like og ulike, men med respekt for hverandres meninger og det tror jeg kommer til å skape gode diskusjoner, sier Konjuhi, mens Kvikstad nikker.
– Ja, og vi er fremdeles glade i hverandre og sier ifra med kjærlighet, selv om vi diskuterer.
– Jeg tror vi på grunn av de i er får belyst et tema på mange forskjellige måter, som gjør at mange vil kunne være enig i én av oss, avslutter Stenberg.
Bardha Konjuhi er i motsetning til de to andre ikke ansatt i redaksjonen i OA.