– Levende lys, peiskos, matlaging og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden. Gjør det derfor til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytte batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember, sier Jørn Haugen, leder for forebyggende avdeling i brannvesenet i Gjøvik kommune.

Han minner om at alle boliger og hytter skal ha røykvarsler, og at det skal være minst en varsler i hver etasje.

– Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier han.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og DSB.

Å sjekke røykvarsleren gjør du ved å holde «test–knappen» inne noen sekunder. Da skal den begynne å pipe-

– Om den ikke gjør det, må du bytte batteri og gjenta testen, eventuelt kjøpe ny varsler. Hvis røykvarsleren gir fra seg korte pip, vil det si at batteriet begynner å bli dårlig. Da må du bytte batteriet med en gang, sier Haugen.

Det er heller ikke alle som klarer å sjekke røykvarsleren, og folk oppfordres derfor til å kikke rundt seg i sitt nærmiljø for å se om dete r noen de bør hjelpe.

Røykvarslerdagen

Ha minst en røykvarsler i hver etasje.

Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid

Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når døren mellom rommene er lukket.

Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du ha seriekoblede røykvarslerne. Da piper alle varslerne samtidig ved brann.

Velg optisk røykvarsler. De fleste boligbranner starter som ulmebranner, og da er optiske røykvarslere best.

Det er forhandlerne som er ansvarlig for at røykvarslerne de selger er produsert i henhold til regelverket. Det du må sjekke er at varsleren er CE-merket.

OA har vært med brannvesenet når de viser hvordan en del julerelatert tar fyr. Her viser de hvordan smultgryta kan eksplodere, hvis du ikke holder tunga rett i munnen.