I desember i fjor døde det åtte nordmenn i brann. Det vil si at det omkom en person hver fjerde dag. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine, oppfordrer Gjøvik brannvesen i en pressemelding.

I perioden 2000 og fram til i dag har det vært 3 189 bygningsbranner i Oppland. Det har omkommet 52 personer i brann i samme periode. To personer har så langt i år omkommet i brann i fylket.

– Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset.

Minst én

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– Du bør kople røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, oppfordrer brannvesenet.

Bør testes

Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.

Lokale arrangementer

Gjøvik brannvesen vil i samarbeid med Elsikkerhet Norge ha stands 1. desember på CC og 7. desember på Handelsbygningen ved Kallerud. Brannvesenet vil i tillegg reise ut på vilkårlige steder i kommunen og tilby en gratis sikkerhetssjekk i boliger. Dette vil i all hovedsak skje i perioden 5.–7. desember.

roykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.