Alle dyrene reddet ut fra brennende driftsbygning

Video: Jørn Haakenstad

Av , , og
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

(Hadeland) Nødetatene rykket tirsdag formiddag ut til en brann i en driftsbygning med dyr i Nordre Oppdalen. Minutter etter ankomst ved 11.30-tida rapporterte politiet at det var full overtenning i bygningen.

Etter hvert viste det seg å være 19 storfe inne i låven.

11.45 var ingen av dyrene reddet ut. Ti minutter senere er det mer gledelige nyheter å melde. Da hadde dyrene kommet seg ut.

Jørn Haakenstad var Hadelands journalist på stedet. Han skildrer den dramatiske redningsaksjonen.

- Den første kua som kom ut ville snu og tilbake, men ble jaget videre. Så ble dyrene i første omgang jaget unna driftsbygningen, og nedover et jorde. Det var stor innsats fra både brannvesen og frivillige i redningsarbeidet, opplyser Haakenstad.

Han legger til at brannmannskapene får massiv ros for redningsinnsatsen.

Flere av dyrene skal ha pådratt seg brannskader. Veterinær var på stedet for å undersøke dyrene.

Det var brannmannskaper fra Gran og Lunner brann og redning som var ute. Mannskapene tok seg raskt inn i fjøset. Brannsjef Sturla Bråten sier til Hadeland at fjøset ligger i en nyere del av låven.

- Det er bygd slik at det er isolert fra resten av låven, og bidro til at vi kunne ta oss inn og få reddet dyrene, sier Bråten.

Sikrer omkringliggende bygninger

Våningshuset på gården ligger cirka 20 meter fra låven. Brannvesenet skumla veggen som ligger nærmest driftsbygningen i et forsøk på å unngå spredning.

- Vitner her forteller at brannen hadde en eksplosiv utvikling. Den var overtent på svært kort tid, forteller Haakenstad.

Det er flere bygninger på tunet.

Driftsbygningen ligger i Nordre Oppdalen, i nærheten av NOIL-plassen. Postadressen på stedet er Roa.

Tok video av hendelsen

Barbro er nabo til gården. Hun skriver om brannen på bloggen sin, og har lagt ut en lang video som viser hvordan brannen utviklet seg.

- Da jeg sto opp i dag oppdaget jeg noe forferdelig. Verre kan det ikke bli for en familie når deres generasjoners arbeide forsvinner på noen minutter. Jeg ringte med en gang til rette etat og gudsjelov at de hadde fått beskjed allerede, skriver hun.

Foto:

Tips Oss
TLF: 61 18 93 00 SMS/MMS: oatips til 2005 E-post: tips@oa.no Send video

Artikkeltags