To omkomne er funnet i brannruinene etter eksplosjonen og brannen hos Metallco Aluminium på Eina i Vestre Toten fredag morgen.

– De to omkomne er ikke identifisert, sier Siv Anita Opsahl, seksjonsleder for etterforskningsseksjonen ved Gjøvik politihus, til NTB.

Klokka 12 opplyste Innlandet politidistrikt at de to som var savnet etter ulykken var en mann på 50 år og en mann på 30 år.

De to som ble skadet er også menn.

– Politiet bekrefter at det er funnet to omkomne inne i bygget til Metallco AS. Pårørende er varslet om funnet. Det antas at det er de to savnede som er funnet, opplyser politiet fredag ettermiddag.

I 16-tiden fredag ble Riksveg 4 åpnet igjen forbi bedriften.

I 19-tiden fredag kveld kunne NRK melde at brannen hadde blusset opp igjen.

– Det stemmer ikke helt. Det er sett varme der, men det er ganske standard når det drives etterslokking, opplyser 110-sentralens operatør til OA.

Undersøker åstedet

Beboerne i de seks boligene som ble evakuert fredag morgen, kan nå dra tilbake til husene.

Kriminalteknikere er på stedet og vil foreta åstedsundersøkelser.

Mye brennbart

Det er mye brannfarlige stoffer i produksjonslokalene, og det har gjort slokningsarbeidet krevende. Det prioriteres nå å få kjølt ned bygningen, forteller politiet.

Det var fire personer på jobb da eksplosjonen inntraff i en smelteovn på tampen av nattskiftet, og alle ble rammet av den og/eller av den voldsomme brannen som fulgte.

– De omkomnes navn frigjøres når de pårørende er varslet, skriver politiet i en pressemelding.

Sjokk og fortvilelse

Flere ansatte ble stanset ved politisperringene på vei til jobben i dag tidlig, uten å ha hørt nyheten. De reagerte med sjokk og fortvilelse, men ønsket ikke å uttale seg til pressen.

May Kristin Bøe på bensinstasjonen på Eina var også preget i morgentimene i dag.

– Jeg kom på jobb i 06.30-tida. Jeg hørte ikke smellet selv, men fikk snart vite at noe hadde skjedd. Dette preger oss alle. Eina er et lite sted, alle kjenner alle, sier Bøe til OA.

Ulike skader

Politiet meldte altså tidlig fredag morgen om en eksplosjon/brann i en bedrift i Einavegen 971, litt sør for Eina sentrum.

En person ble lagt inn på sykehuset i Gjøvik med lettere skader, mens den andre blir overført til Ullevål sykehus. Vedkommendes tilstand er stabil.

Klokka 07.30 meldte politiet at to personer var savnet.

Det var lenge fare for flere eksplosjoner, og en sikkerhetssone på 300 meter ble opprettet rundt stedet. Det var lenge umulig for brannvesenet å gå inn i bygningen.

En leser som kjørte forbi har sendt oss denne mobilvideoen fra de dramatiske minuttene rett etter eksplosjonen:

– Det var allerede åpne flammer ut av bygningene og flere personer var ute av bygningene. Det så ut som det brant i flere bygninger, forteller tipseren.

Trodde det var jordskjelv

Den kraftige eksplosjonen slynget elementer flere titalls meter fra brannstedet, og vekket blant mange andre familien Erfjord.

Det ristet voldsomt. Hele huset knaket. Senga beveget på seg, forteller Randi Erfjord til OA.

Familien bor på Kolbu i Østre Toten – i nabokommunen og over ei mil unna Metallco Aluminium.

Randi, datteren og naboene trodde først det var jordskjelv.

– Det er ganske utrolig at vi kjente eksplosjonen så voldsomt så langt unna, sier hun.

Tord Linnerud

Artikkelen fortsetter under bildet.

21 ansatte

Metallco Aluminium AS produserer støpelegeringer i sekundær aluminium. De brukes av støperier over hele verden, opplyser bedriften på sine nettsider. Råvarene kommer fra gjenvinningsstasjoner og skraphandlere, og som og spon og kapp fra maskinering.

I produksjonen på Eina bruker Metallco to gassfyrte smelteovner som hver har en kapasitet på 15 tonn. VG skriver at brannen startet etter en eksplosjon i en støpejernskjele.

Bedriften har for tida 21 ansatte. Produksjonen går i en 4-skiftordning.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Har ikke kontroll

Innlandet politidistrikt skrev i en pressemelding klokka 09.15 at brannmannskapene ennå ikke hadde kontroll over brannen.

Seks bolighus i nærmeste området er evakuert, og det er etablert en sikkerhetssone innen 300 meter.

Politiet skriver videre at kommunens kriseteam er på plass i Eina grendehus.

Politiet fikk melding om den dramatiske hendelsen klokka 06.20. Meldingen gikk ut på at det var eksplosjon og brann i et produksjonslokale ved Einavatnet i Vestre Toten kommunen. Bedriften er altså Metallco AS.

Politiet har fått informasjon om eksplosjonen kommer fra en smelteovn.

Flere eksplosjoner

Politiets innsatsleder på Eina, Steinar Lien, sier til OA at det har vært flere påfølgende eksplosjoner ved fabrikken mens nødetatene har arbeidet der. Han forteller videre at det er store skader på både bygninger og omgivelser.

– Brannvesenet har hatt en stri tørn med å få kontroll, konstaterer Lien.

De mindre eksplosjonene de siste timene er etter hva OA forstår gassflasker som går i lufta av varmen og ilden rundt.

Sikkerhetssonen på 300 meter rundt stedet har som hovedformål å skjerme publikum mot nettopp dette, samt at det er frykt for gass i lufta.

Vaktmesteren på Thune skole sier til OA at skolen ble stengt av samme grunn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Preger oss alle

Ifølge politiet er årsaken til den første eksplosjonen fortsatt ukjent.

Det var fire ansatte i arbeid på fabrikken da det skjedde.

Fire personer er standard nattbemanning ved bedriften, får OA opplyst.