(Hadeland)

Kalvsjø: – Livet har stått på vent i over to og et halvt år. Vi ønsker å komme oss videre, sier Tommy Oppegaard.

Eneboligen på Kalvsjø ble totalskadd i brannen 31. januar 2014. I fjor vår ble ekteparet siktet for forsikringssvindel, men statsadvokaten sendte saken tilbake til politiet med krav om ytterligere etterforskning.

Ved juletider i fjor returnerte politiet saken, igjen med forslag om at paret skulle bli tiltalt. Men statsadvokaten henla saken på grunn av manglende bevis.

Sparebank 1 nekter å utbetale erstatning til tross for at straffesaken ble henlagt, og nå går altså Oppegaard rettens veg. Saken skal behandles av Gjøvik tingrett over fem dager i mars neste år.

– Kastet bevismateriale

– Vi forventet å få erstatning da saken ble henlagt, men det fikk vi ikke. Da hadde vi ikke noe annet valg enn å gjøre alt i vår makt for å finne brannårsaken og renvaske oss. Verken politiet eller Sparebank 1 har funnet noen forklaring på hvordan brannen oppsto. Men jeg var den siste i huset før det begynte å brenne og de mener det er sannsynlig at brannen ble påsatt. Derfor ble jeg siktet, og derfor får vi ikke erstatning. De har konkludert etter utelukkelsesmetoden, sier Oppegaard.

Ekteparet har fått hjelp av to uavhengige etterforskere til å finne brannårsaken.

– De konkluderte med at brannen startet på vaskerommet, i veggen bak stikkontakten til tørketrommelen. Og at det er mer enn 90 prosent sannsynlig at den startet i det elektriske anlegget. Politiet mener noe annet, men de klarte ikke å finne arnestedet i løpet av en lang etterforskning. Da kan man begynne å lure på om kompetansen er god nok. Et annet problem er at alt det elektriske bevismaterialet fra vaskerommet er kastet, uten at noen kan forklare hvorfor. Slikt skal ikke skje, sier Oppegaard.

– Trygge på at vi vinner

Han mener det er mange instanser som ikke har gjort jobben sin i denne saken.

– Politiet, e-verket, e-verkets etterforskere og brannvesenet. Alle prøver å dekke over at de har gjort feil. Det er skikkelig ille. Her har det skjedd mye som ikke er etter boka, mener Oppegaard.

Han sliter med å stole på både systemet og folk etter det som har skjedd.

– Vi må bruke mye tid, krefter og penger på å bevise vår uskyld. Det er det verste oppe i alt dette. Det hører ingen plass hjemme. Hvorfor er vi forsikret, og hva er Sparebankens agenda? Man kan jo alltids håpe at banken en eller annen gang tar til fornuft, og at vi får en løsning før vi havner i retten. Men vi er klare og godt forberedt, og ganske trygge på at vi vil vinne rettssaken. Vi mistet alt vi hadde, og det er tøft nok i seg selv. I tillegg er vi slitne av det som har skjedd etterpå. Men samtidig er vi innbitte og kampklare, og mener rett skal være rett. Noen må ta kampen mot systemet, og det primære for oss er å få erstatning og bygge nytt hus.

– På samme sted som det gamle?

– Det må vi se på. Vi blir kvalme bare vi går forbi tomta, og vi har etablert oss i Vestre Gran etter å ha leid hus der etter brannen.

– Hva skjer med brannruinene?

– Vi kan ikke røre huset før vi er ferdige med saken, på grunn av rettsbefaring. Så det må bare stå foreløpig. Men det er egentlig en tragedie at det ikke er revet og ryddet der, for det er jo en fare for omgivelsene, sier Oppegaard.

– Andre beviskrav

Sparebank 1 forsikring viser til taushetsplikten, og ønsker av prinsipp ikke å uttale seg om saker som er berammet for retten.

Da vi snakket med deres advokat Line Næshagen i februar, sa hun at det er andre beviskrav i en sivilsak enn i en straffesak. Og at banken ikke er bundet av påtalemyndighetens avgjørelse.

– Derfor har vi avvist kravet om erstatning, sa hun.