Flere skogbranner langs Gjøvikbanen kan føre til vanskeligheter med å komme seg til Oslo i dag. Ifølge Aftenposten melder NSB at de ikke har nok busser.

Årsaken er at NSB allerede har to planlagte togstans på Østlandet som er planlagt vedlikehold. NSB har derfor planlagt buss for tog flere steder, og pressejsef Åde-Christoffer Lundeby sier til Avisen Hadeland at det er satt inn noe busskapasititet mellom Roa og Oslo. Det er imidlertid ikke i nærheten av den kapasiteten som toget ville gitt.

– Årsaken er at vi har to store brudd andre steder, på Lieråsen og Østfoldbanen. Der har vi brukt det meste av tilgjengelig busskapasitet allerede, forklarer han.

– Vi oppfordrer alle som har mulighet for det til å ta hjemmekontor i dag. Det vil bli store forsinkelser. Det er den første store ferieuka, så behovet er noe lavere enn ellers, men det er fortsatt mange som har reisebehov.

Det var søndag det oppsto en rekke branner langs Gjøvikbanen. Den er nå stengt mellom Roa og Oslo S.

Grunnet planlagt arbeid i Lieråsen tunnel går det for tiden flere tog enn normalt på Gjøvikbanen, inkludert togene mellom Oslo og Bergen.

NSB setter opp busser til Drammen for Bergensbanen og buss og taxi for Gjøvikbanen forbi brannstedene, ifølge NRK.

Ros

Det er fortsatt være branner langs banen, og brannvesenet meldte i 06-tida at de har oversikt, men ikke full kontroll. Slukkingen vil fortsette utover formiddagen.

Lokalbefolkningen i Nittedal stilte opp med bøtter med vann da det oppsto flere branner langs Gjøvikbanen søndag kveld, og de får mye ros fra politi og brannvesenet for innsatsen.

– Vi hadde en massiv innsats i Nittedal. Oslo hadde jo branner på samme strekningen samtidig, så vi fikk ikke så mye bistand, sier operatør Mads Østebøvik i Øst 110-sentral til NTB.

Brannvesenet fikk imidlertid bistand av innbyggerne i området.

– I innledningsfasen stilte folk seg selv og bøttene sine til rådighet. Det var et viktig bidrag, sier Østebøvik.

Innsatsleder Ivar Myrbø sa til Romerikes Blad at han var overveldet over innsatsen.

– Innsatsen til lokalbefolkningen har vært fenomenal. På ett sted koblet brannvesenet på slangen og overlot den til de sivile før de reiste videre til neste sted, fortalte han.

Forberedt

Det ble også brukt flere helikoptre som holdt på til klokken 0.45 natt til mandag.

– Sivilforsvaret er på plass og vil være der til klokka 8. Brannvesenet på stedet sier de har fått dempet det meste, men det er snakk om områder med mye varme, så de er redd at det vil blusse opp igjen når sola står opp.

Østebøvik sier til NTB at de derfor har brukt natta på å forberede seg på at dette kan skje. De vil også sette i gang helikoptre igjen i morgentimene.