Skogbrannen på Totenåsen er ennå ikke slukket

VANSKELIG: Da brannnmannskapene nådde frem til skogbrannen, hadde brannen tatt det meste av vegetasjonen i et område på halvannet mål. Søndag jobbes det fortsatt med etterslukking. FOTO: BRANNVESENET

VANSKELIG: Da brannnmannskapene nådde frem til skogbrannen, hadde brannen tatt det meste av vegetasjonen i et område på halvannet mål. Søndag jobbes det fortsatt med etterslukking. FOTO: BRANNVESENET

Artikkelen er over 2 år gammel

Tre dager etter at det begynte å brenne i skogen på Totenåsen, jobbes det fortsatt med etterslukking.

DEL

Brannen som brøt ut torsdag tok med seg alt av vegetasjon på høydedraget over Kvikstadsetra på Totenåsen. Området er langt inne i marka, og det er derfor vanskelig for brannvesenet å komme til. I tillegg er det svært tørt på stedet.

– Vi slukker og slukker, men brannen blusser opp igjen, sier representanten for brannvesenet som svarte Oppland Arbeiderblad på vakttelefonen i 18.30-tiden søndag.

Det er ikke noe vann i området, og slukningsarbeidet har derfor foregått med skogbrannpiskere og manuelt slukkeutstyr. Søndag har brannvesenet lagt ut flere vannslanger for å få mer vann til stedet.

Brannvesenet legger til at de har kontroll på brannen og at det kun er etterslukking som pågår.

– Vi holder vakt døgnet rundt. Sivilforsvaret er på stedet om nettene, opplyser 110-sentralen Innlandet.

Mange timer frivillig innsats

Det er ikke bare brannmannskaper og Sivilforsvaret som arbeider med å holde brannen under kontroll. Østre Toten Røde Kors Hjelpekorps har sammen med Røde Kors Hjelpekorps fra både Gjøvik, Nordre Land og Brandbu jobbet på Totenåsen fra morgen til kveld søndag for å sørge for at alt av utstyr kom på plass.

– 30 personer fra Røde Kors Hjelpekorps har bidratt med å kjøre og bære vannslanger til stedet. De har også sørget for at innsatspersonell fikk i seg mat og drikke, samt bidratt med ATV, sier Henry Stabekk, vakt i Oppland Røde Kors Hjelpekorps.

Mannskaper fra Røde Kors har hjulpet til hver eneste dag siden skogbrannen brøt ut torsdag. Stabekk anslår at de 30 frivillige til sammen har jobbet rundt 300 timer søndag.

– Det dreier seg om mange timer frivillig arbeid. Disse personene har lagt ned en fantastisk innsats, roser han.

Også Kiwi på Lena har bidratt i arbeidet, legger Stabekk til.

– De åpnet butikken på en søndag, kun for å skaffe innsatspersonell forsyninger.

Spredte seg til vegetasjon

– Brannen var et resultat av tordenværet som gikk over her. Det fulgte ikke med noe nedbør. Lynet slo ned i noe treverk og det spredte seg til vegetasjonen rundt, sa brannsjef Bård Henriksen til Oppland Arbeiderblad torsdag.

17–18 mann fra Østre Toten brannvesen deltok i slukningsarbeidet torsdag kveld.

Artikkeltags