Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det bestemt når bommen åpner og hva du må betale

Artikkelen er over 4 år gammel

Taksten har økt enda litt, men det er også noen gode nyheter for deg som skal passere riksveg 4-bommen mange ganger i løpet av en måned.

HADELAND: – Bompengeinnkrevingen starter fra midnatt natt til mandag 10. juli, sier Knut Wilberg i Statens vegvesen til Hadeland.

Planen var egentlig oppstart 8. juli, men nå kan alle kjøre gratis gjennom helga før det som må kunne kalles en skikkelig blåmandag for alle bompenge-motstandere på Hadeland.

Taksten har økt

Det har lenge vært spekulert i hva det til slutt vil koste å passere når bompengeinnkrevingen starter på riksveg 4. Nå har Vegdirektoratet godkjent takst- og rabattopplegget, og tallet du må legge inn i familiebudsjettet er 48 kroner pr. passering. Dette er én krone mer enn da Hadeland skrev om siste foreløpige takstforslag i januar.

LES OGSÅ: Bom-satsen nærmer seg femtilappen

Taksten på 48 kroner gjelder for takstgruppe 1 (personbiler), mens takstgruppe 2 (tungtransport) må betale 79 kroner pr. passering. Det blir samme pris uansett om du velger ny firefeltsveg eller gammel tofeltsveg mellom Lunner og Gran.

FIKK DU MED DEG DENNE? Slik vil vegvesenet hindre at du kjører utenom bommen

Rabatt og passeringstak

Alle i takstgruppe 1 med Autopassbrikke og gyldig avtale får 20 prosent rabatt pr. passering. Det betyr 9,60 kroner i rabatt, og en pris på 38,40 øre pr. passering.

Det er det allerede etablerte bompengeselskapet Vegfinans riksveg 4 Oppland AS som står for innkrevingen. Du er ikke avhengig av en avtale her for å få rabatt. Så lenge ut har en Autopassbrikke og en gyldig avtale, vil du få rabatt på passeringene også på riksveg 4.

Både Gran og Lunner kommuner har jobbet for et månedlig passeringstak på den nye vegen. Dette ønsket er innfridd, og det betyr et tak på 40 passeringer samlet for begge bomstasjoner, både på ny og gammel veg.

LES OGSÅ: Lunner vil ha betalingstak på 40 passeringer i måneden

Med andre ord vil du som bilist aldri betale mer enn 1.920 kroner pr. måned (1.536 kroner med Autopass) uansett hvor mange ganger du passerer. Du betaler for de første 40 passeringene pr. måned, deretter kjører du gratis.

– Passeringstak er en gunstig løsning for å skjerme storbrukerne, mener Wilberg i Statens vegvesen.

Passeringstaket gjelder ikke for kjøretøy i takstgruppe 2.

LES OGSÅ: Høye bompenger kan føre til pol i Lunner

Flere fritak

Det er flere som kan passere bommen uten å betale. Dette er i tråd med de nasjonale retningslinjer på området, og gjelder:

  • Passasjerer i alle type kjøretøy
  • Gående og syklende
  • Motorsykler og mopeder
  • Kjøretøy i merket begravelsesfølge
  • Kjøretøy som benyttes til arbeid på bomvegen
  • Kjøretøy som er elektrisk drevet og har drivstoffkode 5 i vognkortet
  • Hydrogenbiler med HY-registreringsskilt
  • Kollektvivtransport i konsesjonert rute
  • Uniformerte utrykningskjøretøy, samt sivile utrykningskjøretøy i tjenesteoppdrag

For de fem sistnevnte forutsetter fritaksordningen at kjøretøyene har Autopassbrikke og gyldig avtale.

Nå skal det legges til at verken gående, syklende eller mopeder har tilgang til den nye firefeltsvegen. Men disse vil kunne passere gratis på gamle riksveg 4.

Skal evalueres

Wilberg i Statens vegvesen forteller at takst- og rabattopplegget tradisjonen tro skal evalueres etter ett års innkreving. Hvis det viser seg at innføringen av passeringstak medfører større tap av inntekter enn forutsatt (mer enn sju prosent), så må ordningen endres.

– Det kan for eksempel bety et høyere passeringstak eller en høyere grunnsats. Foreløpig blir dette hypotetisk ettersom vi ikke har noe trafikkgrunnlag å vurdere det ut ifra. Derfor er det vanlig med en evaluering etter det første året i et slikt prosjekt, sier Wilberg.

Han legger til at det er lite sannsynlig at et vedtatt passeringstak blir helt fjernet ved en senere tidspunkt.

SNART ÅPNER TUNNELENE: Ennå noen uker til åpning

Kan få mer rabatt

Dersom du synes 20 prosent rabatt ikke monner, må du krysse fingrene for at søknaden som er sendt til tilskuddsordningen for riksvegprosjekter utenfor byområder blir innvilget.

Dette er en årlig tilskuddsordning innført av den sittende regjeringen som bidrar til at taksten blir ti prosent lavere på prosjektene hvor søknadene innvilges. Dette vil i tilfelle dreie seg om fire-fem kroner pr. passering for riksveg 4.

Søknaden blir neppe behandlet før innkrevingen starter, så en lavere pris vil i tilfelle først bli aktuelt senere i 2017 dersom søknaden blir innvilget.

Kommentarer til denne saken