Gå til sidens hovedinnhold

Plugg ut i tordenværet

Artikkelen er over 9 år gammel

Juli er i særklasse når det gjelder branner som skyldes lynnedslag. Du kan forebygge skader ved å plugge ut kontaktene.

(Siste)

Ifølge en analyse fra Tryg er lyn, sammen med kortslutning og elektriske fenomener, årsak til 85 prosent av brannene i juli. De øvrige månedene i året er det langt færre branner som skyldes lyn, og i de tre vintermånedene er det praktisk talt ingen branner som kan spores tilbake til Tor med hammeren.

– Vi kan ikke vite det sikkert, men det kan ha en forsterkende effekt på antallet branner at mange er bortreist i juli, sier senior skadesjef Håvard Søvde i Tryg Forsikring

Han anbefaler folk å ta forholdsregler mot brann før de reiser på ferie.

– De fleste skader som skyldes lynnedslag kunne vært forhindret hvis man hadde riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen. Mangler du overspenningsvern, bør du ta ut alle elektriske kontakter som ikke betjener frysere og kjøleskap, sier Søvde og understreker at dette er klokt uansett om det er meldt tordenvær eller ikke. Mange branner har sitt opphav i det elektriske anlegget.

Det er Østlandet som er mest utsatt for tordenvær om sommeren.

Forsikringsselskapene registrerer årlig omlag 3.000 branner som følge av lynnedslag, og betaler erstatninger på 80-90 millioner kroner som følge av skadene, viser tall fra FNO. (ANB)