Kommet hjem til jul

STOLTE: Her vises den nyoppussa kanonen frem. Fra venstre til høyre på nederste bildet - Morten Brandtzæg, konsernsjef i Nammo, Ola Martin Qvale, bestyrer på Staur Gård, og Jan Erik Lium fra Nammos testsenter på Raufoss, som har ledet oppussingsarbeidet.

STOLTE: Her vises den nyoppussa kanonen frem. Fra venstre til høyre på nederste bildet - Morten Brandtzæg, konsernsjef i Nammo, Ola Martin Qvale, bestyrer på Staur Gård, og Jan Erik Lium fra Nammos testsenter på Raufoss, som har ledet oppussingsarbeidet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den symbolske kanonen har kommet hjem i tide før jul etter mange måneder på oppussing hos Nammo.

DEL

Det var en gang

For 55 år siden haglet det granater over Staur Gård på andre siden av Mjøsa etter feilslått testskyting fra Nammo. Det kom fra det tidligere testanlegget på Fjellhaug. Som et plaster på såret donerte Nammo en gammel kanon til gården med beskjed om at hvis det skjedde igjen så fikk de skyte tilbake.

Det har vært lite skuddveksling de siste årene, men etter over 50 år har kanonen stått ute i all slags vær. «Selforsvarskanonen» trengte sårt en oppussing og ble hentet av testsenteret i Nammo og arvtakerne som sto for testene tilbake i 1962.

Merket at den var borte

Nå har kanonen fått en real oppussing og har kommet hjem til jul. Kommunikasjonsdirektør i Nammo, Endre Lunde forteller at kanonen er blitt et landemerke for gården. Det er ingen tvil om at gårdseierne var glade for å få kanonen hjem.

– Den ble veldig godt tatt imot, dem hadde lagt merke til at den var borte. Til og med Statsministeren lurte på hvor den var da hun var på besøk, sier Lunde.

Måtte ha hjelp av landets beste håndtverkere

Kanonen er en gammel trehjuls-kanon laget i en tradisjonell stil. Lunde forteller at dem måtte få hjelp av landets beste håndverkere og reparatører for å fikse den.

– Den har stått på samme sted i 46 år, sier han.

STÅTT UTE I 46 ÅR: Etter 46 år i all slags regn så trengte den gamle kanonen et ansiktsløft og det fikk den.

STÅTT UTE I 46 ÅR: Etter 46 år i all slags regn så trengte den gamle kanonen et ansiktsløft og det fikk den. Foto:

Kanonen har blitt en viktig del av både Nammo's og gårdens historie.

Kanonen har fått nytt strøk med grønnmaling og ser nå fantastisk ut. Nammo hentet kanonen i august og den har vært under oppussing fram til nå.  

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken