Barndomshjemmet til Elisabeth Halbjørhus har gjennomgått en grundig forvandling. 27-åringen ville gjøre det hjemmekoselig på sin egen måte – det vil si med en industriell stil preget av mørke flater, metallmøbler, store taklamper, moodboards og morsomme og uvanlige interiørdetaljer.

– De fleste vil jo ikke ha det sånn som foreldrene har det. Mine foreldre kjenner seg knapt igjen her nå. Det var behov for en del oppussing, og i tillegg ønsker jeg enkle endringer som gjør at jeg og mannen min får det sånn som vi vil ha det, sier Halbjørhus, som har hatt bloggen PureInterior i tre og et halvt år. Hun gjorde seg raskt bemerket i bloggsfæren, og var allerede blant de fem finalistene i kategorien «Årets interiørblogger» i forbindelse med Vixen Awards 2014.

Siden da har hun flyttet et par kilometer, og har pusset opp huset der hun selv vokste opp i Skien.

Mørke farger går igjen mange steder i huset, blant annet på dørlister, hyller, lamper, stoler og dekor. Den ene stua har vegger i en mørk blåfarge kalt «Decadent Blue». Elisabeth Halbjørhus var selv med på å navngi den for Nordsjö.

I den andre stua har én vegg den mørke gråfargen «Mystical Calais», mens andre vegger – samt parkettgulvet – er malt hvite.

– Jeg liker store kontraster og rene linjer, både når det gjelder farger, møbler og interiørdetaljer. Å male er forresten en superenkel måte å skape betydelige endringer på. Denne veggen malte jeg først i en varm grønnfarge, men den organiske stilen har i det siste veket plass for det maskuline og røffe, som jeg synes er veldig tiltrekkende. Samtidig er det lett å få til et lekent og hjemmekoselig hjem med en industriell stil, sier 27-åringen.

Fra taket i «hovedstua» henger fire store taklamper av metall, som hentet fra en industriarbeidsplass. Stuas «gym locker»-aktige metallskap stammer faktisk fra en fabrikk i Porsgrunn, og fungerte tidligere som garderobeskap for industriarbeidere.

– Jeg er veldig svak for kvalitetsmaterialer som metall, skinn, ull og teglstein, som alle er gjengangere i den industrielle stilen. Dessuten liker jeg at ting er robuste og holdbare. I metall, som muligens er mitt favorittmateriale, elsker jeg den lekne, røffe og grafiske looken. Hvis det er ett møbel som beskriver følelsen min overfor interiør godt, så er det den svarte aluminiumstolen «Chair_One» fra Magis. Det er min hjemmekontorstol, sier Halbjørhus.

 

Selv om den moderne og industrielle stilen er gjennomgående, har hun mikset inn mye personlighet i interiøret. En leddhånd av tre – av typen man bruker når man skal lære seg å tegne hender – holder en arbeidslampe, en annen leddhånd pynter opp på spisebordet. Moodboardene, blant annet ett av pleksiglass, fungerer som rammer for private bilder, utklipp og kunstfotografier.

Og på garderobeskapet av metall henger et par svarte boksehansker fra Russland.

– Et hjem bør bestå av en del personlige eiendeler, og ikke være helt strippet for pynt eller humor. Det var forresten ikke lett å finne boksehansker i svart skinn. Jeg hadde lett lenge da jeg til slutt fant disse på eBay, forteller hun.

 

En god del av møblene og dekorgjenstandene er kjøpt på bruktmarkeder og på Finn.no, for eksempel to norskdesignede retrostoler fra 1960-tallet og to skinnsofaer av nyere dato. Ellers er Elisabeth Halbjørhus glad i gjør det selv-prosjekter. Spisebordet er laget av en tykk benkeplate plassert på to beinbukker. Benkeplaten er hvitmalt med marmorfilm på toppen. Bordet mellom sofaene er laget av samme type benkeplate, men denne hviler på to små høyttalere.

– Jeg liker å blande gammelt og nytt, billige DIY-gjenstander og noe dyrere design jeg sparer for å få råd til. Men uansett hva jeg lager eller kjøper, skal møbelet eller gjenstanden ha et eller annet formål – om enn som en humoristisk detalj i interiøret. Jeg tenker alltid gjennom hva det skal brukes til før jeg kjøper eller setter i gang med et DIY-prosjekt, fastslår hun.

Bloggerens tips:

  • Planlegg hvordan du vil ha det hjemme, gjerne med moodboards eller andre former for kollasjer med utklipp og bilder av ting du synes er fint. Sånn finner du lettere ut hva du selv liker best, og hva som passer inn der du bor.
  • Det er enkelt å gjøre store forandringer på kort tid ved å endre farger på en fondvegg. Maling er det beste og rimeligste tipset for å forandre et rom – eller en hel stil om du vil. I tillegg ser du resultater med en gang, og for kreative utålmodige sjeler er det alltid en fordel.
  • jør det personlig med ting du liker. Det er utrolig mye som kan brukes i interiøret. Med gjennomgående bruk av ett eller noen favorittmaterialer, dine favorittfarger og dine favorittgjenstander skaper du et personlig preg.
  • Gammelt og nytt kan gjerne blandes om du liker den industrielle stilen. Lag ting selv, kjøp brukt og finn dine favoritter.
  • Ikke vær redd for å teste ut gjenstander, materialer og farger som gir kontraster.