Boligmarkedet: – Stille tider som juli er litt merkelige. Det legges ut lite, men selges fortsatt mye

SMÅ ENDRINGER: Thomas Heimdal i Eiendom Norge forteller om små endringer i boligprisene i Innlandet i juli.

SMÅ ENDRINGER: Thomas Heimdal i Eiendom Norge forteller om små endringer i boligprisene i Innlandet i juli. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Høysommer er lavsesong for boligsalg: – Mange av hyllevarmerne går på denne tida, sier boligpris-ekspert Thomas Heimdal.

DEL

Juli og begynnelsen av august er nedetid i boligmarkedet, men det betyr ikke at prisene synker nevneverdig – snarere det motsatte, forteller Heimdal.

I tillegg til jobben som daglig leder i Eiendomsmegler 1 Lillehammer er pressekontakt i bransjeforeningen Eiendom Norge.

Foreningen fører ikke lenger statistikk over boligprisutviklingen lokalt, men Innlandet som helhet hadde en sesongjustert prisnedgang på 0,7 prosent i juli i år, forteller Heimdal.

For landet som helhet steg prisene med 0,4 prosent sist måned. Samlet sett har Innlandet hatt en boligprisvekst på fire prosent så langt i år, opplyser eiendomsmekleren.

– De som er på markedet kjøper

Tross den lille nedgangen har han gjennom 16 år med erfaring som eiendomsmekler på Gjøvik og Lillehammer opplevd at prisveksten i lavsesongen gjerne er litt høyere enn i perioder hvor mange boliger ligger ute.

– Min erfaring er at det ofte er noe større prisvekst i perioder med lavere tilbud enn i perioder med mange tilbud, sier Heimdal.

– De som er på markedet kjøper, og hyllevarmerne – de boligene som har ligget ei stund uten å bli solgt – går gjerne i slike perioder, legger han til.

To topper i markedet gjennom året

Boligmarkedet har generelt to topper i løpet av året, ifølge den erfarne eiendomsmekleren.

– I periodene mai-juni og fra skolestart ut oktober legges det ut desidert mest boliger for salg, sier Heimdal.

Grunnen er at folk vil vise fram boligen best mulig, og velger derfor å legge den ut etter at snøen er borte. Når boligen så er solgt på forsommeren, må mange kjøpe ny bolig mot høsten, forklarer han.

Konkurransen kan slå begge veier

Når tilbudet er som størst vil etterspørselen normalt bremse, men markedet er godt balansert, forteller Heimdal.

– Etterspørselen er også stor i disse periodene, og øker samtidig. Dermed blir det også rimelig bra priser i høysesongen, sier han.

Å legge boligen ut for salg når konkurransen er som størst kan imidlertid slå begge veier.

– Legger man ut boligen 20. august vil det være mye å konkurrere med. Mange krangler om oppmerksomheten, samtidig som det kommer mange på visning. Er man heldig kan man få en god pris – er man uheldig drukner man i mengden, sier Heimdal.

Artikkeltags