Gå til sidens hovedinnhold

Bokbussen i Oppland reiser til verdens største bokmesse i Frankfurt

Artikkelen er over 1 år gammel

Til daglig reiser Bokbussen rundt til skoler i hele Vestoppland og sprer leseglede og leselyst. Nå blir bussen en av hovedattraksjonene under verdens største bokmesse.

Verdens største bokmesse holdes årlig i Frankfurt i Tyskland, og hvert år velges et gjesteland som får lyskasteren rettet mot seg. I år er gjestelandet Norge, og Oppland fylkeskommune er hovedsamarbeidspartner.

– Det er både et stort kompliment og en unik mulighet for kultur-, kunst- og reiselivsaktører i Oppland. Årets gjestelandprosjekt er regjeringens største internasjonale kultursatsing noensinne, sier leder for Oppland fylkesbibliotek, Tone Nyseter.

Unikt

Lørdag 12. oktober legger Bokbussen ut på en miniturné hvor formålet er å vise fram den unike oppsøkende litteraturformidlingen til barn og unge som drives i Oppland.

– Formidler Trygve Ramnefjell skal lese eventyr på tysk i Hamburg og i Hameln før bussen får en flott plassering midt på torget i messeområdet i Frankfurt. Barna som får besøk av bussen i Oppland skal få hilsener fra tyske barn som besøker bussen i Frankfurt. Slik utveksler vi leseglede og interesse blant barn internasjonalt, sier Tone Nyseter.

Les også

Kulturskolen vil til byen: – Tar det for gitt at når politikerne sier «Gjøvik by» så menes det sentrum

Lørdag 19. oktober arrangerer Norsk Litteraturfestival en minifestival fra hovedscenen på gjestelandspaviljongen hele dagen med mange gode norske forfattere på scenen. Forfatter Tore Skeie fra Gjøvik åpner festivalen med en samtale med nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre om de gamle norske kongene han skriver om i sitt nye fembindsverk, og ønsker du følge med på hva som skjer er det bare å klikke deg fram til festivalens hjemmesider som strømmer hele festivalen.

Frankfurter Buchmesse har omtrent 300 000 besøkende hvert år – fra rundt 100 land.

– Over 10.000 journalister jakter på spennende kulturtilbud å skrive hjem om. Det er den største kulturelle eksponeringsarenaen i Tyskland og på denne arenaen står vi helt i front, sier Tone Nyseter fornøyd.

Muligheter

Prosjektleder for Bokbussens reise til Frankfurt, Silje Grøtan Torp, gleder seg til tur.

– Dette er en fantastisk mulighet til å vise fram det gode formidlingstilbudet vi har her i Oppland. Vi har jobbet tverrfaglig i prosjektet og får fram Opplands satsing både på kulturarv, kunst, kultur, reiseliv og litteratur under messa, sier hun og får enige nikk fra Tone Nyseter.

Les også

Fyrverkeriet kulturhus’ høstprogram: En bonanza av allsang, teater og andre krumspring

– Dette er en unik mulighet. Vi skal fronte litteraturformidling til barn og unge, og vil forhåpentligvis være gode ambassadører for Norge, Oppland, bibliotek, leselyst, litteratur og formidling. Dette blir en flott start og inngang når Oppland og Hedmark fra nyttår slår seg sammen til litteraturfylket Innlandet, avslutter hun.

Selve bokmessa åpner tirsdag 15. oktober, og kanskje får bokbussen besøk av både kronprinsesse, statsminister og kulturminister som hvis så skulle skje garantert vil få servert gode smakebiter på bokbussens rikholdige tilbud.

Kommentarer til denne saken