Gjøvik kommune sysselsetter gartnere og fagarbeidere som gir opphav grønne gleder og vakre, blomstrende omgivelser for innbyggere og tilreisende. Vi ser fargesprakende ampler, bugnende bed og oppsatser med så frodig bladverk at man skulle tro det var selveste Willy Wonka som hadde tryllet med plantekassene. Fra tidlig vår til sen høst finnes det mengder av vekster som de ansatte får til å trives og vokse, helt uten trylleformel.

Det er hyggelig at man har anledning til å prioritere blomstergleder, og det er altså fantastisk å oppleve det de dyktige fagpersonene får til i kommunen. Imidlertid er det ikke noen selvfølge, og innimellom må det tas avgjørelser som innbefatter andre prioriteringer. Noen har reagert på at Gjøvik kommune ikke har sørget for de hvite og blå svanebedene ved inngangen til kommunen fra nord og sør, og etterlyst disse. Det kan diskuteres hvor hagesaksen bør kutte, men med eller uten svanebed er det ikke uvesentlige summer som går med til å gjøre Gjøvik til «Blomsterbyen».

Hvis man kikker til naboen Vestre Toten, så er blomsterdekorasjonene, det vil si innkjøp og vanning, ansvaret til lag og foreninger. Det finnes ikke en kommunal vanningsbil innkjøpt til formålet, men en håndpumpe tegnet og produsert av en lokal «Petter Smart». Det er ikke budsjettert over 1500 planter per bed, men hver og en plante må settes ned i kassene etter møysommelig finregning på den enkelte forening sitt budsjett. Det er organisering av vanning lagene imellom, og ikke noe som foregår lønnet innen arbeidstiden.

Setter vi mindre pris på blomstene selv om det ikke kan sammenliknes med hensyn til mengde og prakt? Nei.

Får vi fellesskapsfølelse og stolthet ved å plante, stelle og vanne sammen? Ja.

Sett pris på det kommunen din kan avsette til å forskjønne byen for å lage grønne lunger, men sammenlikne ikke med naboen, for forutsetningene kan være veldig ulike.