Gå til sidens hovedinnhold

Blå Kors-undersøkelse: 1 av 10 barn og unge gruer seg til jul

Økt alkoholbruk, psykiske utfordringer, dårlig råd og konflikter i familien oppgis som hovedårsak til at mange gruer seg til jul.

Det viser Blå Kors sin ferske Ipsos-undersøkelse blant 12–18-åringer.

Målet har vært å kartlegge forholdet til julen spesielt, men også hvordan barn og unge har det etter måneder med Korona. Hele 1 av 10 sier at de gruer seg til jul, opplyser de i en pressemelding.

Jula ekstra vanskelig

–Julen er som et forstørrelsesglass der det fine blir finere og det vonde blir vondere, sier divisjonsdirektør i Blå Kors Kjetil Haga.

Mer drikking hjemme og psykiske utfordringer er blant hovedårsakene til at julen som skulle være en hyggelig høytid blir vanskelig for mange.

Den langvarige Koronasituasjonen har også bidratt til at dagene oppleves som tunge. I undersøkelsen svarer hele 37 prosents av ungdommene at pandemien gjør livet vanskeligere.

Trenger å bli sett

Ofte er skole og fritidsaktiviteter trygge holdepunkter i en ellers uforutsigbar hverdag. Fraværet av struktur i hverdagen kan forsterke det som er vanskelig fra før av.

– Mye av det menneskelige nærværet er redusert på grunn av pandemien. Mange av dem som har utfordringer og sårbare sosiale nettverk kjenner på enda mer utenforskap nå, sier Haga.

–Det er viktig å se barn og unge rundt seg som har det vanskelig. Der har vi alle et ansvar. Ikke undervurder betydningen av en telefon, et vennlig blikk eller en ekstra oppmerksomhet. Alle barn og unge fortjener en trygg og god julefeiring, sier Haga.

Kommentarer til denne saken