Bjug Ringstad feiltolker reformen. Det samme gjør NFU

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.15. juli 2020 har Bjug Ringstad, tillitsvalgt Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) et debattinnlegg i Oppland Arbeiderblad med overskriften «Ikke langt fra Stange til Østre Toten». Der uttrykker han at han er lei av å hele tiden ta opp de samme sakene, og videre påstår han: Nasjonale føringer og vedtak til tross, så planlegger kommune etter kommune å samlokalisere mennesker med utviklingshemning i stadig større bofellesskap.

Her følger ikke Ringstad med i timen. Jeg kjenner til at det allerede i 1991 sto oppført 51 leiligheter for utviklingshemmede og selv flyttet jeg inn i dette komplekset allerede i 1993. Dette komplekset ble finansiert med et lån fra Husbanken på 32 millioner kroner, og derfor er jeg rimelig sikker på at det har foregått hele tiden siden avviklingen av sentralinstitusjonene, og at Ringstad og hans organisasjon NFU derfor må ha misforstått noe vesentlig når de sier at bofellesskap skal inneholde maks fire utviklingshemmede personer.

Det sier jeg blant annet fordi hans organisasjon NFU med jevne mellomrom viser til funksjonsevnekonvensjonen som sier at man har rett til å velge hvor man vil bo og hvem man vil bo sammen. Dette blir vanskelig å etterleve når man samtidig skal sette grense på hvor mange utviklingshemmede som skal bo sammen, så det virker unektelig veldig lite gjennomtenkt. Når Ringstad og NFU forteller historien om ansvarsreformen, tegner de et glansbilde som ikke stemmer med virkeligheten, og hva som egentlig skjedde nevnes ikke. Dette er en direkte farlig holdning, for når man ikke ser bakover i tiden kan man heller ikke se framover. Rett og slett fordi det handler om å lære av tidligere feil, for da unngår man at det skjer igjen. Da tenker jeg på deporteringen av utviklingshemmede til kommuner de ikke hadde noe forhold til. Dette skjedde fordi moren bodde der da den utviklingshemmede sønn eller datter var 16 år.

Dette innebar at utviklingshemmede som flyttet tilbake dit ikke kjente noen der, fordi det hadde gått flere tiår siden de hadde bodd der. Den gang hørte vi ingenting fra Norsk forbund for psykisk utviklingshemmede.
Jeg anbefaler en video produsert av Empo TV i samarbeid med Ridderne AS.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken