Gå til sidens hovedinnhold

Kryptovaluta og biler

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sist lørdag hadde OA en nyhet om at det skal settes i gang internasjonal kryptovalutavirksomhet i Hov. Med et strømforbruk som kan komme til å gi et klimagassutslipp tilsvarende utslippet fra 14.000 biler som bruker 0,5 liter drivstoff på mila og kjører 15.000 kilometer i året. Tilsvarende enheter er etablert andre steder, og myndighetene ønsker at enda flere skal etablere seg i Norge, ifølge OA.

På mandag kom meldingen fra FNs klimapanel om at skal vi ha noen som helst mulighet til å unngå en temperaturstigning på over 1,5 grader, så må tiltak så drastiske at verden aldri tidligere har sett maken, iverksettes umiddelbart. Er den nye internasjonale kryptobankvirksomheten av så stor samfunnsmessig viktighet at den rettferdiggjør økningene i strømforbruk og klimagassutslipp? Dette er de første spørsmålet som må stilles.

Det andre spørsmålet som må stilles dreier seg om den store mangelen på åpenhet omkring kryptovaluten og bankvirksomheten. Hvem som egentlig står bak, er det visst ingen som vet. Den er bare en løst flytende virksomhet i den digitale verden. Ikke en gang det virkelige navnet på den som satte det hele i gang, er kjent. Men systemet er bygd opp etter en modell som minner svært om et godt gammeldags pyramidespill. Absolutt ingen utenom de direkte impliserte, og slett ikke skattemyndigheter, skal ha rett til innsyn i systemet. Dermed har vi også et system som er som skreddersydd for hvitvasking av svarte penger. Spørsmålene er da om det er i Norges interesse å støtte opp om et slikt system? Og skal den norske stat og norske kommuner være økonomiske sponsorer for kryptovalutaens Cayman Islands-funksjon?

Virksomheten har også en økonomisk side som raskt kan få betydning for oss. I følge OAs artikler har profittjegere i systemet allerede loppet kommune-Norge for 80 millioner kroner ved å love gull og grønne skoger, og masse arbeidsplasser det er ikke blitt noe av. Det kommer sikkert til å forsvinne mer penger.

Så tilbake til klima. To tredeler av verdens strøm produseres i fossilkraftverk. Det bygges årlig ut mer ny kullkraft enn ny fornybarkraft. Også i den europeiske strømforsyningen som Norge er tett knyttet til, er det skrikende mangel på fornybar kraft. I likhet med elbilene fører også kryptovalutaens behov for strøm til at mer fossilkraft må produseres. Dessuten fører både kryptovaluta og elbiler til at behovet for fossilkraften bare skyves foran oss lenger inn i fremtiden. Skal vi nå begynne å ta FNs klimapanels meget kraftige advarsler på alvor, så må vi aller først slutte med å leke at vi er klimavennlige. Den særdeles amatørmessige forestillingen om at nytt forbruk av elektrisk strøm er uten klimagassutslipp, må legges til side og erstattes av energiteknisk realistiske vurderinger.

Eller skal vi bare fortsette med å leke klimavennlighet, og gi andre skylden for utslippskonsekvensene av vår egen klimapolitikk?

Kommentarer til denne saken