Gå til sidens hovedinnhold

Biskop Gunnar Stålsetts kamp

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kampen biskopen fører frem er en fortsettelse av kirkeasylsaken som dominerte forsidene til avisene lenge. Inntil FRP-politikere beordret politiet om å bryte seg inn i kirken, noe som var et helt nytt steg. Fra den dag mistet kirken sin immunitet og kampen fortsatte i andre arenaer.

Men kjernen i denne konflikten er basert på en feil premiss: saken beror på at flyktninger / asylsøkere har avgitt feil informasjon ved ankomsten til Norge. Det har de gjort enten om seg selv eller om stedet de kommer fra.

Problemet med identitet har alltid vært og vil være tilstede. Når du opplever så mye vondskap og ondskap kommer det en tid der du blir skremt av din egen skygge. Da bytter du identitet til å berge livet og også for å føre kampen mot diktaturer videre.

Det tar lang tid før man kan stole på noen. Det tok meg 7-8 år før jeg klarte å stole på norsk politi, og det selv om jeg ble møtt av noen av de beste menneskene i politiet i Gudbrandsdalen. Takket være dem ville jeg ha min egen identitet tilbake. Identitet gir også stolthet og mening i livet.

Jeg vil påstå at de som kommer hit av en eller annen grunn fra Afrika eller Asia ikke er som Europeere som gikk til Amerika og Australia og tok alt fra urbefolkningen, medregnet livet.

De som kommer hit er i hovedsak folk som vil bare ha jobb å gå til og ha noe å spise og mate barna sine med. I stedet gjøres de til mottakere av sosialhjelp. De må tigge i stedet for å jobbe. Stoltheten av å tjene til livets opphold blir tatt fra dem. Etterpå får de merkelappen «sosialhjelps mottakere». «De kommer hit for å utnytte vårt velferdssystem». De blir dobbelt straffet. Denne straffen blir trippel når de i tillegg blir avslørt i identitets juks.

Det hele har egentlig med konkurranse mellom politiske partier å gjøre. Selv om forslaget til strammere asylpolitikk kom fra FRP, var det de «Rødgrønne» med AP i spissen som ga flertall til tidenes strammeste asylpolitikk i Norge.

Det er godt å se at noen setter søkelyset på konsekvensene og urettferdighetene av de innstramningene. Det varmer hjertet. Jeg heier virkelig på de som har hjerte.

Heia Stålsett!

Kommentarer til denne saken