– Look to Biri

Trofaste medlemmer: F.v  ergoterapaut Kristin Kinge, Ruth Kjenseth, fysioterapaut Marianne Martinsen, Lilli Valset, Astrid Vaule og Anne-Lise Viker. Foran: Edel Flesvik som er en av de med lengts fartstid i helsetrimmen. Foto: Henning Gulbrandsen.

Trofaste medlemmer: F.v ergoterapaut Kristin Kinge, Ruth Kjenseth, fysioterapaut Marianne Martinsen, Lilli Valset, Astrid Vaule og Anne-Lise Viker. Foran: Edel Flesvik som er en av de med lengts fartstid i helsetrimmen. Foto: Henning Gulbrandsen.

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er så moro å se alle glade menneskene på denne trimmen.

DEL

Dette sier Anne-Lise Viker (85 år) som i 1992 startet «Helsetrimmen» på Biri.

Nylig feiret trimgjengen sitt 25 års jubileum der 42 nåværende deltakere og tidligere trimentusiaster møtte fram til hygge på Biri Herredshus. Noen av medlemmene har vært deltaker i alle 25 årene.

– Det lyser i øynene til de som er med. De skravler og får nye venner. Dette er et kjempepositivt tiltak i Biri, sier Viker.

Forebyggende helsearbeid

Fysioterapeuten drev fram helsetrimmen (Biri eldretrim) til hun var 67 år og pensjonist. Da tok ergoterapeut Kristin Kinge over.

Helsetrimmen er forebyggende helsearbeid i beste praksis:

– Jeg fikk ideen fra et møte på Hamar. der hadde de et liknende trimgruppe i Ankerskogen. Jeg tok med ideen til Biri og det møtte 15 personer. «Look to Biri» har blitt et begrep i løpet av årene der. Jeg har fått telefoner fra flere steder i Norge som vil høre hvordan oppskriften er på Biri, sier Viker.

Grupper med liknende opplegg har blitt startet flere steder i Gjøvik.

Stor betydning

Konseptet er enkelt å myntet på helse: En dag i uken i vinterhalvåret møtes eldre på Biri Herredshus for å trimme til musikk etterfulgt av sosialt samvær. En viktig del av Biri eldretrim er gjesteforelesere i etterkant av selve trimøkta. Dette favner vidt og er alt fra litteratur til rene foredrag om helse. Tilbudet er for hjemmeboende eldre og er et helhetlig opplegg som gir stimulans til den fysiske, mentale, intellektuelle og sosiale siden. Biri eldretrim er gratis for deltakerne og ledes av en kommunalt ansatt fysioterapeut eller ergoterapeut. Deltakerne må komme seg til herredshuset på egen hånd. Trimmen har i snitt 30 deltakere hver uke. Både snertingdøler og modøler deltar og alderen varierer fra 70 til 96 år.

– Det sosiale aspektet er av stor betydning, og det er et miljø hvor sykdom ikke er i fokus. Omsorg for hverandre er framtredende. Her er det plass til enda flere deltakere, sier Kinge.

Helsetrimmen på Biri drives i regi av Gjøvik kommune og ledes i dag av fysioterapeut Marianne Martinsen og ergoterapeut Kristin Kinge.

Artikkeltags