Håvard kombinerte skog- og jordbruk – og ga kyrne et bedre inneklima i samme slengen

BEDRE FOR BÅDE DYR OG NATUR: Bonden Håvard Schiager ser mange fordeler med å ha valgt tre som byggmateriale for det nye fjøset hvor 170 dyr holder til.

BEDRE FOR BÅDE DYR OG NATUR: Bonden Håvard Schiager ser mange fordeler med å ha valgt tre som byggmateriale for det nye fjøset hvor 170 dyr holder til. Foto:

– Jeg er skogeier også, og mener det er viktig å bruke treverk når man bygger, sier Biri-bonden Håvard Schiager. Ett år etter byggingen startet står det nye fjøset i massivtre klart.

DEL

De fleste fjøs blir bygget i betong og stål da mange er redde for fukt og andre skader ved bruk av tre som byggemateriale, ifølge Schiager.

Han var imidlertid ikke i tvil da et nytt fjøs for de rundt 170 kyrne på Kluke gård i Biri Øverbygd skulle reises.

I tillegg til at et bygg i massivtre gjør bruk av materialer som finnes i massevis i Norge gir det også et godt inneklima, forteller bonden.

– Treverket puster, og fungerer med det som klimaregulator. I tillegg er det støydempende, sier han, og legger til at klimagevinsten ved å bruke tre kontra for eksempel betong også er stor.

Levert som et byggesett

Limtreet brukt i bjelkene i fjøset kommer fra Moelven. Platene i bygget kommer imidlertid fra Nederland, da det ved byggestart på Biri ikke var mulig å få tak i lokale materialer slik det er i dag, forteller Schiager.

Alle materialene til massivtrefjøset kom ferdig kuttet, slik at reisingen nærmest fungerte som et stort byggesett, forteller Schiager.

GOD HJELP: Håvard Schiager (t.v.) har fått god hjelp av faren under byggingen av fjøset. Her blir han gratulert med ferdigstilt bygg av Stortingsrepresentant Ivar Odnes (i midten) fra Senterpartiet.

GOD HJELP: Håvard Schiager (t.v.) har fått god hjelp av faren under byggingen av fjøset. Her blir han gratulert med ferdigstilt bygg av Stortingsrepresentant Ivar Odnes (i midten) fra Senterpartiet. Foto:

Sammen med blant annet faren har han gjort det aller meste selv. Faren var også den som kom på ideen om å bygge fjøset fullstendig i tre.

– Han tegner ulike driftsbygninger som jobb, og det var fra han at ideen kom, sier Schiager.

Roser bonden bak

Fredag ble det nye fjøset offisielt åpnet, med åpen dag og besøk av blant annet Senterparti-politiker Ivar Odnes, som fikk æren av å klippe snora.

– Dette er med på å sikre fortsatt produksjon i bygda, og det er flott å se fjøset bygget i heltre. Skogbruket henger jo sammen med jordbruket, sier Odnes.

Håvard Bjørgen i Sparebank 1 Østlandet, som har vært med på å sponse det nye bygget, roser Schiager for det han har fått til i Biri Øverbygd.

– Dette viser at personen bak er utrolig viktig. Dette er ikke en stor gård, og bonden må være dedikert og håndtere mange roller samtidig, sier Bjørgen.

UTSIDEN: Slik ser det nye fjøset i massivtre på Biri ut fra utsida.

UTSIDEN: Slik ser det nye fjøset i massivtre på Biri ut fra utsida. Foto:

Inviterte alle interesserte på en gang

Inne i fjøset er det også blant annet montert et automatisk fôringssystem, hvor fôret blir sendt på et bånd i taket og automatisk fordeles langs båsene.

I anledning åpningen av fjøset kom rundt 250 nysgjerrige besøkende innom for å kikke på bygget, og lære om blant annet fôringssystemet og melkeroboten som er kommet på plass for de rundt 60 melkekyrne i fjøset.

– Det er mange som er nysgjerrige, og i stedet for å ta imot noen her og noen der inviterte vi like godt alle som ønsket det til å komme på en offisiell åpning, sier Schiager.

250 BESØKENDE: Rundt 250 personer var innom i løpet av åpningsdagen hvor alle var velkomne til Håvard Schiagers nye fjøs på Kluke gård.

250 BESØKENDE: Rundt 250 personer var innom i løpet av åpningsdagen hvor alle var velkomne til Håvard Schiagers nye fjøs på Kluke gård. Foto:

Artikkeltags