Gå til sidens hovedinnhold

Biri travbane håper på endelig godkjenning mandag: – Vi planlegger for travløp til uka

Artikkelen er over 1 år gammel

Myndighetene har åpnet for å arrangere travløp igjen i Norge. Allerede søndag går de første på Jarlsberg, og Biri kan være i gang kommende fredag.

Daglig leder på Biri travbane, Even Westby, har ikke fått den endelige godkjenning fra kommuneoverlege Siri Fuglem Berg, men har fått signaler om at den vil komme mandag.

– Jeg har stor forståelse for at kommuneoverlegen har det travelt i disse dager, og trav er jo ikke verdens viktigste akkurat nå. Liv og helse må selvsagt komme først, sier Westby.

Da koronaviruset nærmest lammet Norge i første halvdel av mars, ble også travsporten skadelidende. Den siste løpsdagen på Biri ble avviklet 28. februar.

Jarlsberg først

De fleste banene i Norge har nå fått godkjenning til å kjøre travløp, men selvsagt under strenge smittevernbestemmelser.

I Sverige har travløp gått som normalt under koronakrisa – og i dag kjøres det V64-løp på Umåker. Løpene kan du direkte her

Jarlsberg Travbane i Tønsberg er først ute med løp både søndag, mandag og tirsdag. Leangen står for tur onsdag, mens det blir løpsdager på Forus i Stavanger og på Biri torsdag og fredag – og godkjenningen kommer.

– Jeg mener vi har lagt en veldig bra plan for hvordan løpsdagene skal gjennomføres, godt innenfor det myndighetene krever. Det blir selvsagt helt uten publikum, og vi vil lage ei liste over hvem som får lov til å komme inn på banen og si stallområdet.

Rullering i stallene

Westby forteller at både hester og hesteeiere får anledning til å være i stallområdet i en tidsbegrenset periode.

– Så fort en hest har løpt ferdig, må den forlate banen, slik at vi får en rullering på inne i stallområdet. Heldigvis har vi mange oppstallingsbokser og enkeltbokser på Biri. Dermed kan vi benytte annenhver boks og sørge for at avstanden er stor nok.

Utstyr og bokser vil til enhver tid være desinfisert.

– Det vil vi ha folk til å gjøre hele tida. I tillegg må alle som kommer hit skifte i egne biler, og det er ikke anledning til å ha mer enn en person for hver hest i stallen. Kuskene vil hente hestene i stallen og levere dem tilbake – uten kontakt med andre, forklarer Even Westby videre.

Les også

Travsporten blør under koronakrisa: Geir har sendt hestene sine til Sverige – der går løpene nesten som normalt

V65 og V5

Han håper å få avviklet sju løp denne fredagen, med første start klokka 17.10.

– Dermed kan vi kjøre både V65 og V5. Som sagt er ikke trav verdens viktigste ting akkurat nå, men for den lokale travnæringen er det viktig at vi kommer i gang igjen. Husk av hestenæringen består av 16.000 arbeidsplasser i hele Norge. Med en firedel av hestene plassert i Innlandet, er det mange her som er blitt berørt av travløpsstoppen, sier Even Westby.

Les også

Superstjerne flytter til Biri: – Det er ikke bare praktisk, det er økonomisk også

Kommentarer til denne saken