Biodrivstoff og regnskogene

Av
DEL

MeningerKlimaminister Ola Elvestuen bekymrer seg over nedbrenningen av regnskog i Amazonas. Det er enda større grunn til bekymring over mangelen på å se sammenhengen mellom årsak og virkning i norsk klimapolitikk.

Regnskogene har vært under sterkt press i mange tiår. Økende befolkning og forandrede matvaner krever større dyrkningsareal. Det er enkelt å finne det i regnskogene. For en ti års tid siden kom et nytt økt press på regnskogene. Vi skulle bli veldig klimavennlige og kjøre bil på biodrivstoff. Svært store mengder biodrivstoff etter hvert. Både 20 og 40 prosent innblanding. Ingen brydde seg om å sette seg ned for å gjøre de enkle regnestykkene på godt kjente tall, om hva det ville bety i økt behov for dyrkningsareal.

Så er vi da der at konsekvensene begynner å bli tydelige. Her i Norge har vi nå i mange år betalt milliarder i avlatspenger til regnskogslandene fordi vi ikke vil vedkjenne oss konsekvensene av vår egen klimapolitikk. Ei heller er det av interesse at behovet for økt dyrkningsareal bare hadde vært en firedel så stort om planteoljene og sukkerroene ble brukt til å erstatte brunkull framfor olje, og mindre enn halvparten om de erstattet kull.

Verden er full av «gode» og svært luftige forslag om bruk av mer energi for å løse verdens klimagassproblem. Nå må vi også begynne å interessere oss for konsekvensene på energiens produksjonsside. Å legge ned forbud mot bruk av biodrivstoff ville være en svært god begynnelse på den prosessen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags