Vi går spennende tider i møte

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Bilbransjen i Gjøvik, og ellers i landet, går spennende tider i møte. Vi ved Topp Auto skal gjøre vårt for å henge med i utviklingen.

DEL

Det sier daglig leder og eier av det tradisjonsrike bilfirmaet i Gjøvik, Eirik Topp. Han er tredje generasjon Topp, og tok over styringen av familieselskapet ved årsskiftet. Firmaet ble startet av Eiriks bestefar, helt tilbake i 1937.

Ifølge regnskapet for bilbransjen i Gjøvik for 2005, endte resultatet for Topp Auto AS før skatt på snaut tre og en halv million kroner. Og i likhet med mange andre aktører i bransjen på Gjøvik, har varelageret hos Topp Auto økt. Det bekymrer imidlertid ikke eieren.

Bra økonomi

Det er ikke noe problem for oss. Varelageret går alltid litt opp og ned, og per dags dato er varelageret faktisk litt i minste laget. Vi ønsker egentlig å ha et stort bruktbillager for å kunne tilby et godt utvalg brukte biler til enhver tid, forteller Topp.

Han forteller at økonomien i selskapet er bra, selv om man selger litt færre biler enn tidligere. Topp Auto selger rundt 700 biler i året, og omtrent dobbelt så mange brukte som nye. Topp Auto fører Opel, Nissan og Chevrolet.

Opel på vei opp

Årsaken til at vi selger færre biler er blant annet at det er vanskeligere for oss å få kjøpt inn brukte biler. Det er lite bruktbiler i markedet, og derfor vanskelig å få kjøpt inn brukte biler i tillegg til de vi bytter inn. Men det er noe vi har tro på ordner seg etter hvert, selv om vi også i år ser ut til å selge færre biler. Men den trenden har vi tenkt å snu neste år, forsikrer Topp.

Bilmerkene Nissan og Opel selger mindre på landsbasis. Det preger også hverdagen til Topp Auto.

Jeg tror bunnen er nådd for begge merkene. Nå er de på vei opp igjen, mener Topp, som tror årsaken til den dalende interessen for de to bilmerkene blant annet er at de ikke har markedsført seg godt nok, og kanskje rettet seg for lite mot spesifikke målgrupper. I høst kommer det blant annet en ny Opel Corsa, som retter seg spesielt mot en ung målgruppe. Det skjer mye spennende på det området om dagen, smiler Eirik Topp.

God konkurranse

Og spennende tider går bilbransjen også i møte, ifølge Topp.

Det finnes mange oppegående og flinke folk i bilbransjen på Gjøvik, mener Topp. Et bevis for den påstanden henger faktisk på kontorveggen til Topp. Der er alle ansatte ved Topp Auto i 1983 avbildet. Og et av fjesene som der smiler mot oss er ingen ringere enn Arvid Sulland en ikke ukjent aktør på bilmarkedet Gjøvik, og hele Innlandet.

Konkurransen i bransjen er god og til å ta og føle på. Framover blir det interessant å se hvordan de små i markedet vil greie seg. Med stadig flere sammenslåinger og kjedebygging kan det bli vanskelig for de aller minste å overleve. Så hvordan bransjen vil se ut om ti år, er det vanskelig å spå noe om. Men at det kommer til å skje mye i de nærmeste årene, er det ingen tvil om, mener Eirik Topp, som i dag styrer et firma med i overkant av 30 ansatte.

Stabil drift

En av våre viktigste oppgaver er å ha en stabil arbeidsstokk og stabil drift. Vi har mange dyktige folk som jobber her, og utfordringen blir å holde på disse. Kanskje vil vi ansette enda flere etter hvert, tenker Topp.

I motsetning til kanskje flere andre i bransjen mener Topp det er viktig å tjene pengene på rent salg av både nye og brukte biler, og ikke bare gjennom ettermarkedet.

Bilene blir stadig bedre og bedre. Ettermarkedet vil relativt sett få mindre betydning, tror Topp.

Han forventer at Topp Auto AS vil fortsette å være en dominerende aktør i bilbransjen på Gjøvik også i årene som kommer.

Vi har i hvert fall ambisjoner om å være i forkant av utviklingen i bransjen. Det skjer som sagt mye om dagen, så det gjelder å ikke sove i timen, avslutter en offensiv eier av Topp Auto.

Artikkeltags